Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem

15 min
4 porcje
Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem
Foto: Yuliia Stsepeleva
Szukasz lekkiej, orzeźwiającej i pełnej smaku propozycji na dodatek do posiłku? Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem świetnie sprawdzi się w tej roli! Ta sałatka łączy w sobie świeże, sezonowe warzywa oraz słodko-kwaśny dressing, a do tego jest smaczna i zdrowa.
Kaloryczność: 52 kcal w 100 g.

Składniki

Na sałatkę
Na sos
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Olej (lub oliwa z oliwek) - 3 łyżki
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Ogórek obierz i pokrój w półplasterki, rzodkiewkę również pokrój w półplasterki, sałatę podrzyj na mniejsze części, a szczypiorek posiekaj.
Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem - jak zrobić, przepis, krok 1
Przygotuj sos do sałatki: wymieszaj w miseczce sok z cytryny, olej, cukier oraz sól i pieprz.
Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem - jak zrobić, przepis, krok 2
Wszystkie warzywa wymieszaj i zalej przygotowanym sosem.
Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem - jak zrobić, przepis, krok 3
Sałatkę możesz podać jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę. Gotową sałatkę podawaj od razu, aby zachować świeżość i chrupkość składników.
Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze