Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i żurawiną
40 min
4 porcje
Sałatka z selerem naciowym, kurczakiem i żurawiną to danie, które mogłoby się wydawać tradycyjnym połączeniem składników w kuchni amerykańskiej. Jednakże moja propozycja przepisu wprowadza innowacyjne akcenty, które wzbogacają i podnoszą jej smak do zupełnie nowego poziomu.
Kaloryczność: 134 kcal w 100 g.
Składniki
Na sałatkę
- Seler (naciowy) - 1 sztuka
- Pierś z kurczaka - 200 g
- Żurawina (suszona) - 50 g
- Ananas (z puszki) - 100 g
- Ziarna, pestki, nasiona (słonecznik) - 2 łyżki
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Na sos
- Majonez - 1 łyżka
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Musztarda - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Pokrój pierś z kurczaka w dużą kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek, aż będzie złocista. Następnie przełóż do miski i odstaw do ostudzenia.
Umyj seler naciowy, osusz i potnij na cienkie plasterki. Ananasa odsącz z zalewy i również pokrój w niedużą kostkę. Połącz wszystkie powyższe składniki i żurawinę w jednym naczyniu.
Upraż na suchej patelni ziarna słonecznika na złoty kolor, uważając, aby się nie przypaliły i dodaj do przygotowanych wcześniej ingredientów.
Połącz w miseczce majonez, jogurt naturalny, musztardę i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, a następnie polej nim sałatkę. Całość wymieszaj tak, żeby dressing pokrył każdy składnik. Danie możesz podawać od razu lub schłodzić w lodówce przez 15-20 minut, co pozwoli smakom się przegryźć.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze