Sałatka z serem camembert, rukolą i gruszką

30 min
4 porcje
Sałatka z serem camembert, rukolą i gruszką
Foto: Aleksandra Maksimowska
Ta wykwintna sałatka z serem camembert, rukolą i gruszką to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w sobie wyrafinowane smaki i tekstury, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Delikatny, kremowy camembert jest doskonałym uzupełnieniem chrupiących i słodkich gruszek, a pikantna rukola dodaje świeżości i charakteru całości.
Kaloryczność: 207 kcal w 100 g.
Dieta: Wegetariańska.

Składniki

Na sałatkę
Na dressing
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • Miód - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Musztarda (Dijon) - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Umyj rukolę i osusz na papierowym ręczniku. Gruszkę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, pokrój w cienkie plasterki i skrop łyżką soku z cytryny, aby nie ściemniały. Ser camembert podziel na małe kawałki lub plasterki.
Sałatka z serem camembert, rukolą i gruszką - jak zrobić, przepis, krok 1
Upraż na suchej patelni orzechy włoskie, aby uwolnić ich aromat, a następnie ostudź i grubo posiekaj.
Sałatka z serem camembert, rukolą i gruszką - jak zrobić, przepis, krok 2
Przygotuj w małej misce dressing, mieszając dokładnie oliwę z oliwek, miód, musztardę Dijon, sok z cytryny, sól i pieprz. Polej sosem składniki i delikatnie wymieszaj.
Sałatka z serem camembert, rukolą i gruszką - jak zrobić, przepis, krok 3
Tak przygotowaną salatkę należy od razu podawać. Nie nadaje się do przechowywania w lodówce.
Sałatka z serem camembert, rukolą i gruszką - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze