Sałatka z serem camembert, rukolą i gruszką
30 min
4 porcje
Ta wykwintna sałatka z serem camembert, rukolą i gruszką to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca w sobie wyrafinowane smaki i tekstury, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Delikatny, kremowy camembert jest doskonałym uzupełnieniem chrupiących i słodkich gruszek, a pikantna rukola dodaje świeżości i charakteru całości.
Kaloryczność: 207 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
Na sałatkę
- Ser camembert - 150 g
- Rukola - 100 g
- Gruszka (duża) - 1 sztuka
- Orzechy włoskie - 50 g
Na dressing
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki
- Miód - 2 łyżki
- Sok z cytryny - 2 łyżki
- Musztarda (Dijon) - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Umyj rukolę i osusz na papierowym ręczniku. Gruszkę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, pokrój w cienkie plasterki i skrop łyżką soku z cytryny, aby nie ściemniały. Ser camembert podziel na małe kawałki lub plasterki.
Upraż na suchej patelni orzechy włoskie, aby uwolnić ich aromat, a następnie ostudź i grubo posiekaj.
Przygotuj w małej misce dressing, mieszając dokładnie oliwę z oliwek, miód, musztardę Dijon, sok z cytryny, sól i pieprz. Polej sosem składniki i delikatnie wymieszaj.
Tak przygotowaną salatkę należy od razu podawać. Nie nadaje się do przechowywania w lodówce.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze