Sałatka z szynką, żółtym serem i jajkiem
25 min
4 porcje
Prostym i szybkim przepisem na przygotowanie pożywnego posiłku, idealnego na lunch do pracy lub wczesną kolację, będzie przepis na sałatkę z szynką, żółtym serem i jajkiem. Zaletą sałatek niewątpliwie jest to, że można je dowolnie modyfikować w zależności od tego, na co mamy ochotę.
Kaloryczność: 172 kcal w 100 g.
Składniki
- Szynka (konserwowa) - 120 g
- Ser żółty (Gouda lub Edamski) - 80 g
- Jajka - 4 sztuki
- Ogórki (świeży) - 1 sztuka
- Pomidory (duży) - 1 sztuka
- Cebula czerwona - 1/2 sztuki
- Natka pietruszki - 1/2 pęczka
- Majonez - 3 łyżki
- Musztarda (sarepska) - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Sól - 0,5 łyżeczki
- Pieprz czarny (świeżo mielony) - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupki i ostudzone pokrój w drobną kostkę.
Pokrój w kosteczkę o podobnej wielkości zarówno szynkę, jak i żółty ser. Umyj pomidora i ogórka, pokrój w średniej wielkości kostki, aby nie wypuściły dużo soku. Czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki posiekaj drobno lub na nieco większe kawałki według uznania, po czym wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu.
Dodaj majonez, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz do przygotowanych składników i całość dokładnie przemieszaj.
Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniczku.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Justyna Wesołowska
Komentarze