Sałatka z tuńczykiem i ananasem

15 min
4 porcje
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
Foto: Aleksandra Maksimowska
Mój przepis pozwoli wprowadzić do menu nieco egzotyki. Sałatka z tuńczykiem i ananasem to danie, które zaskakuje orzeźwiającym i słodko-słonym smakiem. Idealna propozycja na lekki obiad lub przekąskę, szczególnie w ciepłe dni, kiedy szukamy rozwiązania na szybkie, ale i zdrowe posiłki.
Kaloryczność: 65 kcal w 100 g.

Składniki

Na sałatkę
Na sos
  • Jogurt naturalny - 3 łyżki
  • Sok z limonki - 2 łyżki
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Kolendra (opcjonalnie) - kilka listków

Przygotowanie

Odsącz tuńczyka z zalewy, rozdrobnij na mniejsze kawałki. Ananasa pokrój w kostkę, jeśli używasz świeżego owocu, upewnij się, że jest dobrze oczyszczony i obrany.
Sałatka z tuńczykiem i ananasem - jak zrobić, przepis, krok 1
Umyj ogórka i czerwoną paprykę, oczyść z nasion i pokrój w kostkę lub paski. Sałatę lodową umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
Sałatka z tuńczykiem i ananasem - jak zrobić, przepis, krok 2
Umieść w misce sałatę lodową, na niej równomiernie rozłóż tuńczyka, ananasa, ogórek i czerwoną paprykę.
Sałatka z tuńczykiem i ananasem - jak zrobić, przepis, krok 3
Wymieszaj w małej miseczce jogurt naturalny, sok z limonki i miód, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Dressingiem polej sałatkę tuż przed podaniem. Posyp całość dania świeżą kolendrą dla dodatkowego aromatu i smaku.
Sałatka z tuńczykiem i ananasem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze