Dieta niskokaloryczna
47 przepisów
![Zupa kalafiorowa z makaronem Zupa kalafiorowa z makaronem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11216-1600x900.jpg)
Zupa kalafiorowa z makaronem
Pyszna, aromatyczna i bardzo sycąca zupa kalafiorowa z makaronem to pomysł na obiad, który posmakuje nawet największemu niejadkowi! Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu i równie szybko znika z talerza. Jest to dobry sposób na wykorzystanie rosołu z niedzieli!
![Zupa krem z kalafiora Zupa krem z kalafiora](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11127-1600x900.jpg)
Zupa krem z kalafiora
Krem z kalafiora to zupa, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. Jej aksamitna konsystencja sprawia, że wręcz rozpływa się w ustach! Jest bardzo prosta do przygotowania i wymaga niewielu składników.
![Pulpety z indyka z ryżem Pulpety z indyka z ryżem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10465-1600x900.jpg)
Pulpety z indyka z ryżem
Dodatek ryżu do pulpetów z indyka, to ciekawy pomysł na zastąpienie bułki i odmienienie trochę tego tradycyjnego dania. Mięso z indyka jest soczyste i delikatne, a przy tym lekkostrawne. Pulpety z indyka z ryżem to danie, które zachwyci każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie.
![Pieczony kalafior z piekarnika Pieczony kalafior z piekarnika](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11119-1600x900.jpg)
Pieczony kalafior z piekarnika
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszny i aromatyczny kalafior z piekarnika. Różyczki kalafiora są najpierw wymieszane z przyprawami, a następnie upieczone. Tak przygotowane warzywo można jeść jako przekąskę między posiłkami lub jako dodatek do obiadu.
![Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10519-1600x900.jpg)
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to pyszny i zdrowy dodatek do każdego posiłku. Dzięki ostrości białej rzodkwi, ma wyrazisty smak, a marchew i jabłko dodają słodyczy. Co więcej, biała rzodkiew korzystnie oddziałuje na nasz organizm, m.in. wzmacnia odporność i poprawia perystaltykę jelit.
![Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-10887-1600x900.jpg)
Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci
Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci to pomysł na obiad, który posmakuje nawet największemu niejadkowi. Pulpety są bardzo proste do przygotowania i nie zajmują dużo czasu. Mimo że przepis jest na pulpety dla dzieci, mogą je jeść nie tylko najmłodsi członkowie rodziny!
![Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12630-1600x900.jpg)
Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem
Szukasz lekkiej, orzeźwiającej i pełnej smaku propozycji na dodatek do posiłku? Wiosenna sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem świetnie sprawdzi się w tej roli! Ta sałatka łączy w sobie świeże, sezonowe warzywa oraz słodko-kwaśny dressing, a do tego jest smaczna i zdrowa.
![Sałatka z surowego kalafiora Sałatka z surowego kalafiora](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11521-1600x900.jpg)
Sałatka z surowego kalafiora
Czy wiedzieliście, że kalafior można jeść także na surowo? To bardzo niedoceniane warzywo daje wiele kulinarnych możliwości, a jedną z nich jest sałatka z surowego kalafiora o słodko-pikantnym smaku. Gotową sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy na lunch lub zjeść na kolację.
![Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10637-1600x900.jpg)
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Zapraszam do przepisu na przepyszną surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki. To połączenie smaku, lekkości i świeżości, które doskonale komponuje się z różnorodnymi daniami. Ta surówka jest gotowa od razu po przygotowaniu i znakomicie nadaje się jako dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska.
![Kotlety z kalafiora i ziemniaków Kotlety z kalafiora i ziemniaków](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10871-1600x900.jpg)
Kotlety z kalafiora i ziemniaków
Aromatyczne i przepyszne kotlety z kalafiora i ziemniaków to doskonały pomysł na obiad i nie tylko. Kotlety robi się bardzo szybko i mogą do nich zostać użyte «resztki». Więc jeśli z poprzedniego dnia zostały ci ugotowane ziemniaki lub kalafior, możesz je śmiało wykorzystać do tych kotletów!
![Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10678-1600x900.jpg)
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem
Przepis na klasyczną surówkę do obiadu – z białej kapusty i marchewki z majonezem. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Po prostu same zalety! Pasuje do większości dań mięsnych czy rybnych. Ten podstawowy przepis można jeszcze urozmaicić, dodając np. jabłko, chrzan czy cebulę.
![Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10522-1600x900.jpg)
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to ciekawy i prosty pomysł na danie główne czy przekąskę. Zasmakują nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim, którzy cenią smakowite i zdrowe przysmaki!
![Sałatka z tuńczykiem i ananasem Sałatka z tuńczykiem i ananasem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/07/przepis-14000-1600x900.jpg)
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
Mój przepis pozwoli wprowadzić do menu nieco egzotyki. Sałatka z tuńczykiem i ananasem to danie, które zaskakuje orzeźwiającym i słodko-słonym smakiem. Idealna propozycja na lekki obiad lub przekąskę, szczególnie w ciepłe dni, kiedy szukamy rozwiązania na szybkie, ale i zdrowe posiłki.
![Ryba po grecku Ryba po grecku](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11509-1600x900.jpg)
Ryba po grecku
Smażona ryba w pysznym sosie marchewkowo-pomidorowym, czyli tradycyjna polska ryba po grecku. Kojarzona głównie z wigilijnym stołem, ale można się nią zachwycać cały rok. Jest to świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację, ale też na różne uroczystości.
![Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12535-1600x900.jpg)
Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem
Moja propozycja przepisu na nietypowy lunch zachwyci nie tylko Ciebie, ale także kolegów z pracy. Przygotuj razem ze mną sałatkę z selerem konserwowym, kukurydzą i porem, i pozwól się oczarować smakiem oraz lekkością tego tylko pozornie zwykłego dania.
![Kotlety z kalafiora i brokuła Kotlety z kalafiora i brokuła](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10789-1600x900.jpg)
Kotlety z kalafiora i brokuła
Warzywne kotlety z kalafiora i brokuła mogą być daniem głównym, przekąską lub dodatkiem do posiłków. Ich zaletą jest to, że są bardzo proste do przygotowania i, co najważniejsze, przepyszne. Posmakują nie tylko wegetarianom, mogą być również dodatkiem do mięs!
![Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10877-1600x900.jpg)
Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na soczyste pulpety z ryżem w sosie pomidorowym. Ryż zastępuje bułkę w pulpetach, a dzięki temu są one delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Przypominają trochę gołąbki, tylko są bez kapusty. I zdecydowanie szybciej je się przygotowuje!
![Zupa kalafiorowa jak u babci Zupa kalafiorowa jak u babci](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12431-1600x900.jpg)
Zupa kalafiorowa jak u babci
Zupa kalafiorowa z tego przepisu smakuje tak dobrze jak u babci. Zupa jest nie tylko pyszna, ale też pożywna i bardzo zdrowa. Kalafior jest bogatym źródłem witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
![Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12140-1600x900.jpg)
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Surówki od wielu pokoleń stanowią nieodłączny element jako dodatki szczególnie do dań obiadowych. Ich różnorodność może przyprawiać o zawrót głowy, jednak najczęściej te najprostsze są najlepsze. Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret świetnie pasuje do dań mięsnych i rybnych!
![Surówka z marchewki i pora Surówka z marchewki i pora](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10446-1600x900.jpg)
Surówka z marchewki i pora
Dodatki do obiadu powinny być starannie dobrane. Nie mogą zdominować smaku głównej potrawy, ale dobrze jeśli lekko przełamują smak. Słodka marchewka idealnie komponuje się z wyraźnym i nieco ostrym smakiem pora. Przygotowanie surówki z marchewki i pora zajmie kilka chwil.
![Surówka z kapusty kiszonej i marchewki Surówka z kapusty kiszonej i marchewki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-10897-1600x900.jpg)
Surówka z kapusty kiszonej i marchewki
Pierwszą surówką, jaka przychodzi mi do głowy, kiedy przygotowuje rybę na obiad – jest nic innego jak surówka z kapusty kiszonej i marchewki. Jest zdrowa, pożywna i przede wszystkim smakuje wyśmienicie. Oczywiście, można ją podawać nie tylko do ryb – świetnie pasuje do większości dań obiadowych!
![Surówka z selera, marchewki i jabłka Surówka z selera, marchewki i jabłka](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10565-1600x900.jpg)
Surówka z selera, marchewki i jabłka
Surówki stanowią nieodłączny element dań głównych, dlatego powinny być lekkie, wspomagające trawienie, a jednocześnie nie mogą zakłócić smaku potraw. Surówka z selera, marchewki i jabłka to odświeżająca i pełna witamin propozycja, z której warto korzystać, szczególnie gdy mamy dostęp do świeżych produktów w sezonie letnim.
![Pasta z tuńczyka i awokado Pasta z tuńczyka i awokado](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11555-1600x900.jpg)
Pasta z tuńczyka i awokado
W jadłospisie osób dbających o linię i zdrowie powinna znaleźć się pasta z tuńczyka i awokado. Kanapki z tą pastą staną się niskokalorycznym i zdrowym śniadaniem. Awokado to źródło zdrowych tłuszczy i witaminy K, a tuńczyk szczególnie istotnych dla zdrowia kwasów omega-3.
![Surówka z marchewki i pomarańczy Surówka z marchewki i pomarańczy](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10795-1600x900.jpg)
Surówka z marchewki i pomarańczy
Pomarańcza i marchewka zawierają wiele witamin i składników odżywczych, przez co są bardzo zdrowe. Surówka z marchewki i pomarańczy łączy w sobie smak słodki, kwaśny oraz ostry, a dzięki cytrusom ma egzotyczny charakter!
![Zupa pomidorowa z passaty Zupa pomidorowa z passaty](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/04/przepis-13276-1600x900.jpg)
Zupa pomidorowa z passaty
Choć zupa pomidorowa niektórym kojarzy się z daniem zrobionym na drugi dzień z rosołu, to niewykluczone jest przyrządzenie jej również w innych wersjach. W tym przepisie poznasz sposób na przygotowanie kremu pomidorowego z passaty. Możesz także podać z ryżem, będzie bardzo smacznie.
![Surówka z kapusty pekińskiej i papryki Surówka z kapusty pekińskiej i papryki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12261-1600x900.jpg)
Surówka z kapusty pekińskiej i papryki
Kapusta pekińska jest delikatna w smaku i bardzo dobrze łączy się z innymi warzywami. Dodatkowo jest dostępna w sklepach przez cały rok i kryje w sobie mnóstwo witamin. Warto więc zaprosić ją do swojej kuchni i przygotować surówkę z kapusty pekińskiej i papryki, wzbogacając danie obiadowe!
![Kalafior w panierce z piekarnika Kalafior w panierce z piekarnika](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11445-1600x900.jpg)
Kalafior w panierce z piekarnika
Wegetariański, zdrowy, niskokaloryczny i bardzo smaczny – taki jest kalafior w panierce z piekarnika. Dodatkowo jest prosty i szybki w przygotowaniu, nie wymaga specjalnego sprzętu ani kulinarnych umiejętności. Możesz go podać na kolację lub jako przystawkę podczas spotkań z przyjaciółmi!
![Zupa kalafiorowa z ziemniakami Zupa kalafiorowa z ziemniakami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12264-1600x900.jpg)
Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Lekka i prosta do przygotowania zupa kalafiorowa z ziemniakami to wyśmienity pomysł na smaczny posiłek. Warzywa najpierw podsmażam i dopiero wtedy zalewam ciepłym wywarem, dlatego zupa ma niepowtarzalny smak i aromat. Możesz do niej wykorzystać bulion warzywny lub mięsny, albo użyć rosołu.
![Sałatka z gruszką i serem pleśniowym Sałatka z gruszką i serem pleśniowym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12924-1600x900.jpg)
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym
Ta sałatka to idealne połączenie smaków. Słodycz gruszki uzupełnia słony smak sera pleśniowego, rukola dodaje pikantności i świeżości, a orzechy włoskie lub nasiona słonecznika - delikatności. Sałatka jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, dzięki zawartości witamin.
![Pulpety z indyka w sosie pomidorowym Pulpety z indyka w sosie pomidorowym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10540-1600x900.jpg)
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to jedna z tradycyjnych potraw kuchni włoskiej, gdzie podawane są z chlebem żytnim lub pszennym. Korzystając z rad włoskich kucharzy, warto wspomnieć, że powstały sos można wykorzystać również do makaronu, zyskując w ten sposób kolejne danie.