Sałatka z zupek chinskich z szynką, ogórkiem i serem
20 min
4 porcje
Zupkom chińskim daleko jest do zdrowych i pożywnych dań, ale raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzą, szczególnie jeśli doda się do nich warzywa i inne bardziej naturalne dodatki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na sałatkę z makaronem z zupek chińskich, szynką i ogórkiem!
Kaloryczność: 148 kcal w 100 g.
Składniki
- Zupka chińska - 3 opakowania
- Szynka (np. konserwowa) - 250 g
- Ogórki kiszone - 2-3 sztuki
- Kukurydza - 1 mała puszka
- Papryka - 1/2 sztuki
- Szczypiorek - 1/2 pęczka
- Ser żółty (w kostce) - 200 g
- Majonez - 2 łyżki
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Zupki chińskie pokrusz, dodaj saszetki z przyprawami z 2 zupek (ale nie dodawaj saszetki z olejem) i połową ilości wrzącej wody, która jest zalecana na opakowaniu. Przykryj miskę i odstaw do czasu, gdy cała woda wsiąknie w makaron. Następnie poczekaj, aż ostygnie.
Kukurydzę odsącz z zalewy, paprykę umyj, wydrąż gniazdko nasienne i oczyść z białych błonek. Szynkę, ogórka, paprykę oraz ser żółty pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj.
Wymieszaj ze sobą warzywa, szynkę oraz ser. Dodaj przestudzony makaron, majonez, jogurt naturalny i ostatnią saszetkę z przyprawami. Całość dobrze wymieszaj.
Sałatka smakuje najlepiej, jeśli przed podaniem jest schłodzona przez minimum 1 godzinę w lodówce. Przed podaniem przemieszaj i spróbuj sałatkę – jeśli będzie taka konieczność dopraw solą i pieprzem do smaku, ale może się okazać, że przyprawy z zupek są wystarczające.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze