Sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i ogórkiem
30 min
4 porcje

Foto: Yuliia Stsepeleva
Sałatki nie są już tylko dodatkiem, coraz częściej spożywamy je na lunch lub jako przekąskę. Dlatego też warto dobierać składniki tak, by zawierały jak najwięcej tego, co zdrowe. Jednym z takich dań jest sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem i ogórkiem, łatwa w przygotowaniu i niezwykle pożywna.
Kaloryczność: 92 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Niskotłuszczowa.
Składniki
Na salatkę
- Brokuł (różyczki) - 500 g
- Jajka - 5 sztuk
- Ogórki (zielony) - 1 sztuka
- Pomidory koktajlowe - 12 sztuk
- Szczypiorek - 1 pęczek
- Sól (do gotowania jajek) - 1/2 łyżeczki
Na sos
- Majonez - 3 łyżki
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Czosnek - 1 ząbek
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Pieprz czarny (świeżo mielony) - 1 łyżeczka
Przygotowanie
Ugotuj w osolonej wodzie brokuły do czasu, aż będą miękkie, po czym przełóż je na sitko i pozostaw do zupełnego wystygnięcia. W osobnym garnku ugotuj jajka na twardo, pamiętaj, że jeśli dodasz pół łyżeczki soli – jajka ładnie obiorą się ze skorupek.

Obierz ugotowane i wystudzone jajka i pokrój je w ósemki, natomiast brokuły podziel na nieco mniejsze kawałki. Ogórka przekrój wzdłuż i pokrój w półplasterki, pomidorki koktajlowe wystarczy przekroić na pół.

Przygotuj sos, mieszając majonez, jogurt, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pół łyżeczki soli oraz pieprz w małej miseczce.

Połącz sos i warzywa w większym naczyniu, po czym dokładnie i delikatnie wymieszaj. Na koniec drobno posiekaj szczypiorek i posyp przygotowaną sałatkę.

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )

Przepis dodał(a):
Justyna Wesołowska
Komentarze