Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej

20 min
4 porcje
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej
Foto: Yuliia Stsepeleva
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko kwaśnej to zestaw witamin, składników odżywczych, a do tego pełen bukiet przeciwstawnych smaków. Prostota tego dania sprawia, że tak przyrządzoną surówkę możesz jeść z korzyścią dla zdrowia tak często, jak tylko masz ochotę.
Kaloryczność: 76 kcal w 100 g.

Składniki

  • Kapusta biała (średnia) - 1 sztuka
  • Marchewka - 2 sztuki
  • Cukier - 4 łyżeczki
  • Ocet - 1/4 szklanki
  • Olej (słonecznikowy) - 1/4 szklanki
  • Koperek - 1 pęczek
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny (świeżo mielony) - 1 łyżeczka

Przygotowanie

Obierz kapustę z wierzchnich liści i drobno poszatkuj, usuwając twarde części. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, po czym przełóż do kapusty.
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej - jak zrobić, przepis, krok 1
Podgrzej w garnku olej, ocet oraz cukier i dodaj kapustę wraz z marchewką. Całość pozostaw pod przykryciem na małym ogniu na 3 minuty, a w tym czasie posiekaj koperek.
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej - jak zrobić, przepis, krok 2
Przełóż surówkę do miski, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koperek.
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej - jak zrobić, przepis, krok 3
Wymieszaj dokładnie i odstaw do wystygnięcia, jednak surówkę możesz podawać tego samego dnia lub przechowywać w lodówce nawet do 3 dni.
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze