Sałatka ze szpinakiem baby i jajkiem

20 min
4 porcje
Sałatka ze szpinakiem baby i jajkiem
Foto: Aleksandra Maksimowska
Wiosenna i smaczna sałatka ze szpinakiem baby oraz jajkiem to świetny pomysł na lekką kolację lub przekąskę imprezową. Przygotowuje się bardzo szybko, więc możesz ją zrobić tuż przed podaniem lub podszykować wcześniej i zalać sosem chwilę przed położeniem na stół.
Kaloryczność: 110 kcal w 100 g.

Składniki

Na sałatkę
Na dressing
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Woda gazowana - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • Miód - 1 łyżka
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Jajka włóż do rondelka z osoloną wodą i ugotuj na twardo (gotuj przez około 7 minut od momentu zagotowania). Przelej zimną wodą i obierz dopiero po całkowitym ostygnięciu, a następnie pokrój w ćwiartki.
Sałatka ze szpinakiem baby i jajkiem - jak zrobić, przepis, krok 1
Szpinak oraz kiełki rzodkiewki umyj i dobrze osusz. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki lub ćwiartki. Możesz też użyć zwykłego pomidora, wtedy należy pokroić go w kostkę.
Sałatka ze szpinakiem baby i jajkiem - jak zrobić, przepis, krok 2
Na półmisku rozłóż szpinak, ułóż na nim jajka i pomidory, kolejno posyp kiełkami rzodkiewki i słonecznikiem.
Sałatka ze szpinakiem baby i jajkiem - jak zrobić, przepis, krok 3
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, wodę, sok cytrynowy, ocet balsamiczny, miód i sól oraz pieprz. Powstałym sosem polej równomiernie sałatkę i podawaj od razu po przygotowaniu.
Sałatka ze szpinakiem baby i jajkiem - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze