Sernik wiedeński bez spodu z rodzynkami
1 godz. 30 min
4 porcje
Sernik to jedno z najczęściej spotykanych ciast na polskich stołach. Sernik wiedeński to w 100% masa serowa – piecze się go bez spodu. Najczęściej przygotowuję to ciasto z rodzynkami w rumie, ale można też zrobić wersję bez alkoholu – z samymi rodzynkami lub też bez nich.
Kaloryczność: 278 kcal w 100 g.
Składniki
- Ser biały - 1 kg
- Cukier - 150 g
- Masło - 200 g
- Jajka - 8 sztuk
- Mąka pszenna - 3-4 łyżki
- Rodzynki - 50 g
- Rum (opcjonalnie) - 2-3 łyżki
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie
Przygotowanie
Składniki na ciasto wyciągnij z lodówki kilka godzin wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Rodzynki przełóż do miseczki i zalej rumem. Odstaw na 30-40 minut, aby naszły alkoholem, a później wyciągnij na ręczniki papierowe, pozwól im obeschnąć i obtocz w łyżce mąki pszennej. Ale jeśli robisz wersję bez alkoholu, to pomiń tę część.
Do sernika możesz użyć gotowego sera białego z wiaderka lub twarogu w kostce. Jeśli używasz twarogu w kostce, należy go przemielić w maszynce do mielenia mięsa 2-3 razy. Oddziel białka od żółtek. Mąkę przesiej.
Masło utrzyj wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną i puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku, dokładnie miksując. Ciągle ucierając, w kilku turach dodaj ser biały.
Do masy serowej dodaj ubite białka, 3 łyżki mąki pszennej oraz rodzynki. Delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blaszkę wysmaruj masłem i posyp niewielką ilością mąki lub wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do blaszki, wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę. W czasie pieczenia możesz włożyć do piekarnika pojemnik (koniecznie żaroodporny!) lub blaszkę z wodą, aby zapobiec przesuszeniu się ciasta i pęknięciom.
Sernik po upieczeniu przestudź w blaszce. Dopiero jak całkowicie ostygnie, możesz go wyciągnąć. Sernik przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze