Szarpany kurczak

40 min
4 porcje
Szarpany kurczak
Foto: Yuliia Stsepeleva
Miękkie i rozpadające się włókna z piersi kurczaka, przygotowane w sosie BBQ i mające niepowtarzalny smak – to jest szarpany kurczak, popularny w kuchni amerykańskiej. Do tego dania możesz też użyć mięsa, które pozostało z poprzedniego dnia, wtedy czas smażenia znacznie się skróci.
Kaloryczność: 190 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

Na kurczaka szarpanego
  • Pierś z kurczaka - 1 kg
  • Przyprawa (do kurczaka) - 2 łyżki
  • Olej - 2 łyżki
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Masło klarowane - 1 łyżka
Na sos BBQ
  • Cebula - 2 sztuki
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Passata pomidorowa - 500 ml
  • Koncentrat pomidorowy - 2-3 łyżki
  • Sok z cytryny - 3-4 łyżeczki
  • Cukier (trzcinowy) - 2 łyżki
  • Papryka wędzona - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Chili (lub ostra papryka) - 1/2-1 łyżeczka
  • Sos sojowy - 1 łyżka

Przygotowanie

Pierś umyj i oczyść z błonek (możesz użyć innej części kurczaka, na której jest dużo mięsa: np. pałek lub udek). Wymieszaj przyprawę do kurczaka z olejem, natrzyj nimi mięso i odstaw na przynajmniej 30 minut, aby przeszło przyprawami.
Szarpany kurczak - jak zrobić, przepis, krok 1
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z cukrem trzcinowym. Masło klarowane rozpuść na patelni, dodaj cebulę i smaż kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż ona się skarmelizuje. Następnie dodaj mięso i smaż około 10 minut, aż kurczak nabierze złocistego koloru.
Szarpany kurczak - jak zrobić, przepis, krok 2
Do podsmażonego kurczaka dodaj wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, paprykę słodką i wędzoną, sos sojowy, sól, pieprz oraz chili i smaż jeszcze przez chwilę. Zamiast chili czasami używam kilka kropli ostrego sosu (Sriracha lub Tabasco). Następnie dodaj przecier oraz koncentrat pomidorowy i zagotuj, duś jeszcze 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie.
Szarpany kurczak - jak zrobić, przepis, krok 3
Pierś z kurczaka ściągnij z patelni i porozrywaj wzdłuż włókien na podłużne kawałki, dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.
Szarpany kurczak - jak zrobić, przepis, krok 4
Szarpany kurczak ma wiele zastosowań. Ja najbardziej lubię go zamiast kotleta do burgerów lub na kanapki, ale może też służyć jako składnik sałatek lub dodatek do tortilli.
Szarpany kurczak - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze