Szarpany kurczak

40 min
4 porcje
Szarpany kurczak
Foto: Fahrwasser, AdobeStock
Miękkie i rozpadające się włókna z piersi kurczaka, przygotowane w sosie BBQ i mające niepowtarzalny smak – to jest szarpany kurczak, popularny w kuchni amerykańskiej. Do tego dania możesz też użyć mięsa, które pozostało z poprzedniego dnia, wtedy czas smażenia znacznie się skróci.
Kaloryczność: 190 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

Na kurczaka szarpanego
  • Pierś z kurczaka - 1 kg
  • Przyprawa (do kurczaka) - 2 łyżki
  • Olej - 2 łyżki
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Masło klarowane - 1 łyżka
Na sos BBQ
  • Cebula - 2 sztuki
  • Czosnek - 2-3 ząbki
  • Passata pomidorowa - 500 ml
  • Koncentrat pomidorowy - 2-3 łyżki
  • Sok z cytryny - 3-4 łyżeczki
  • Cukier (trzcinowy) - 2 łyżki
  • Papryka wędzona - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Chili (lub ostra papryka) - 1/2-1 łyżeczka
  • Sos sojowy - 1 łyżka

Przygotowanie

Pierś umyj i oczyść z błonek (możesz użyć innej części kurczaka, na której jest dużo mięsa: np. pałek lub udek). Wymieszaj przyprawę do kurczaka z olejem, natrzyj nimi mięso i odstaw na przynajmniej 30 minut, aby przeszło przyprawami.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z cukrem trzcinowym. Masło klarowane rozpuść na patelni, dodaj cebulę i smaż kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż ona się skarmelizuje. Następnie dodaj mięso i smaż około 10 minut, aż kurczak nabierze złocistego koloru.
Do podsmażonego kurczaka dodaj wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, paprykę słodką i wędzoną, sos sojowy, sól, pieprz oraz chili i smaż jeszcze przez chwilę. Zamiast chili czasami używam kilka kropli ostrego sosu (Sriracha lub Tabasco). Następnie dodaj przecier oraz koncentrat pomidorowy i zagotuj, duś jeszcze 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie.
Pierś z kurczaka ściągnij z patelni i porozrywaj wzdłuż włókien na podłużne kawałki, dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.
Szarpany kurczak ma wiele zastosowań. Ja najbardziej lubię go zamiast kotleta do burgerów lub na kanapki, ale może też służyć jako składnik sałatek lub dodatek do tortilli.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze