Szarpany kurczak
40 min
4 porcje
![Szarpany kurczak Szarpany kurczak](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12944-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Miękkie i rozpadające się włókna z piersi kurczaka, przygotowane w sosie BBQ i mające niepowtarzalny smak – to jest szarpany kurczak, popularny w kuchni amerykańskiej. Do tego dania możesz też użyć mięsa, które pozostało z poprzedniego dnia, wtedy czas smażenia znacznie się skróci.
Kaloryczność: 190 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
Na kurczaka szarpanego
- Pierś z kurczaka - 1 kg
- Przyprawa (do kurczaka) - 2 łyżki
- Olej - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
- Masło klarowane - 1 łyżka
Na sos BBQ
- Cebula - 2 sztuki
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Passata pomidorowa - 500 ml
- Koncentrat pomidorowy - 2-3 łyżki
- Sok z cytryny - 3-4 łyżeczki
- Cukier (trzcinowy) - 2 łyżki
- Papryka wędzona - 1 łyżeczka
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Chili (lub ostra papryka) - 1/2-1 łyżeczka
- Sos sojowy - 1 łyżka
Przygotowanie
Pierś umyj i oczyść z błonek (możesz użyć innej części kurczaka, na której jest dużo mięsa: np. pałek lub udek). Wymieszaj przyprawę do kurczaka z olejem, natrzyj nimi mięso i odstaw na przynajmniej 30 minut, aby przeszło przyprawami.
![Szarpany kurczak - jak zrobić, przepis, krok 1 Szarpany kurczak - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12944-krok-1-800x450.jpg)
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z cukrem trzcinowym. Masło klarowane rozpuść na patelni, dodaj cebulę i smaż kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż ona się skarmelizuje. Następnie dodaj mięso i smaż około 10 minut, aż kurczak nabierze złocistego koloru.
![Szarpany kurczak - jak zrobić, przepis, krok 2 Szarpany kurczak - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12944-krok-2-800x450.jpg)
Do podsmażonego kurczaka dodaj wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, paprykę słodką i wędzoną, sos sojowy, sól, pieprz oraz chili i smaż jeszcze przez chwilę. Zamiast chili czasami używam kilka kropli ostrego sosu (Sriracha lub Tabasco). Następnie dodaj przecier oraz koncentrat pomidorowy i zagotuj, duś jeszcze 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie.
![Szarpany kurczak - jak zrobić, przepis, krok 3 Szarpany kurczak - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12944-krok-3-800x450.jpg)
Pierś z kurczaka ściągnij z patelni i porozrywaj wzdłuż włókien na podłużne kawałki, dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.
![Szarpany kurczak - jak zrobić, przepis, krok 4 Szarpany kurczak - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12944-krok-4-800x450.jpg)
Szarpany kurczak ma wiele zastosowań. Ja najbardziej lubię go zamiast kotleta do burgerów lub na kanapki, ale może też służyć jako składnik sałatek lub dodatek do tortilli.
![Szarpany kurczak - jak zrobić, przepis, krok 5 Szarpany kurczak - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12944-krok-5-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze