Szybki makowiec z gotowej masy makowej
1 godz. 10 min
10 porcji
Propozycja dla miłośników polskich ciast to szybki makowiec z gotowej masy makowej. Ciasto z tego przepisu jest idealne w sytuacji, gdy brakuje czasu na przygotowanie tradycyjnego makowca od podstaw. Wystarczy dodać do masy makowej tylko kilka podstawowych składników i upiec!
Kaloryczność: 300 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Masa makowa - 1 puszka
- Jajka - 6 sztuk
- Kasza manna - 6 łyżek
- Masło - 1 kostka
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Przygotowanie
Składniki do makowca powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek. Masło utrzyj na puszystą masę, następnie dodawaj po 1 żółtku, ciągle miksując. Dodaj masę makową, kaszę mannę i proszek do pieczenia i zmiksuj, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.
Białka ubij na gładką pianę. Piana jest dobrze ubita, gdy białka utrzymują swoją formę i tworzą tzw. «szczyty», które nie opadają po wyjęciu miksera, a po odwróceniu miski do góry dnem, zostają na swoim miejscu. Tak ubitą pianę delikatnie wmieszaj do masy makowej.
Piekarnik nagrzej do 180 C, formę do pieczenia wysmaruj masłem lub margaryną. Napełnij formę ciastem i pecz przez około 40-50 minut, a następnie studź w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Przed podaniem makowiec możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze