Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym
1 godz. 10 min
4 porcje
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym to szybkie jednogarnkowe danie, które można przygotować w godzinę. Lubię, kiedy kurczak przejdzie przyprawami, więc zawsze przyprawiam go kilka godzin wcześniej i wkładam do lodówki, jednak wystarczy 20 min marynowania, aby poprawić smak mięsa.
Kaloryczność: 225 kcal w 100 g.
Składniki
Na zapiekankę
- Makaron (np. penne lub świderki) - 500 g
- Pierś z kurczaka - 2 sztuki
Na marynatę do kurczaka
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Chili - 1/2 łyżeczki
- Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- Bazylia - 1 łyżeczka
- Oregano - 1 łyżeczka
- Sól - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Olej roślinny (lub oliwa z oliwek) - 2 łyżki
Na sos śmietanowo-serowy
- Śmietana (30%) - 100 ml
- Śmietana (18%) - 200 ml
- Ser żółty (w kostce) - 300 g
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Pierś z kurczaka umyj i oczyść, a następnie pokrój w kostkę. Przygotuj marynatę, wymieszając wszystkie składniki, włóż kurczaka do marynaty i przemieszaj, żeby każdy kawałek był nią nasmarowany. Wstaw kurczaka z marynatą do lodówki na minimum 20-30 minut, aby przeszedł przyprawami.
Makaron ugotuj w połowie czasu na opakowaniu, aby był jeszcze lekko twardy (trochę twardszy niż al dente).
Ser żółty zetrzyj na tarce. Śmietanę 30% i 18% wymieszaj ze sobą, dodaj połowę startego sera i dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej patelnię, przełóż pierś z kurczaka wraz z marynatą i smaż 3-4 minuty do zarumienienia.
Kurczaka wymieszaj wraz z makaronem, przełóż do naczynia żaroodpornego, równomiernie zalej sosem śmietanowo-serowym i posyp wierzch zapiekanki resztą sera. Przykryj naczynie pokrywką, wstaw do rozgrzanego do 180 C piekarnika i piecz przez około 25-30 minut. Pod koniec pieczenia ściągnij pokrywkę, aby ser się przypiekł.
Zapiekankę podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika, można posypać wierzch świeżymi ziołami – np. posiekaną bazylią czy pietruszką. Zapiekankę makaronową z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym możesz jeść samodzielnie lub z dodatkiem surówki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze