Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-serowym

40 min
3 porcje
Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-serowym
Foto: svariophoto, stock.adobe.com
Jeśli szukasz idealnej propozycji na szybki, pożywny i aromatyczny posiłek, spróbuj makaronu z tuńczykiem w sosie śmietanowo-serowym. Połączenie kremowego sosu, delikatnego tuńczyka i chrupiącego brokułu sprawia, że danie z pewnością zachwyci domowników i gości.
Kaloryczność: 205 kcal w 100 g.

Składniki

Na makaron
Na sos śmietanowo-serowy

Przygotowanie

Ugotuj makaron penne al dente według instrukcji na opakowaniu, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Brokuł podziel na małe różyczki i ugotuj w trochę osolonej wodzie lub na parze do momentu, gdy będą lekko twarde (około 5 minut), a następnie odcedź.
Rozgrzej patelnię z oliwą, dodaj przeciśnięty czosnek i smaż przez 1 minutę. Wlej śmietanę i mieszaj, aż sos zacznie się delikatnie gotować. Wsyp starty cheddar i kontynuuj mieszanie, aż ser się całkowicie rozpuści i sos stanie się gładki.
Dołóż do sosu odsączonego tuńczyka z puszki, różyczki brokułu i makaron. Lekko wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz tymiankiem i zostaw pod przykryciem na małym ogniu na 10 minut.
Podawaj gorące danie, posypując dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem. Możesz również dokładnie wystudzić i przechować w lodówce przez noc.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze