Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
1 godz.
4 porcje
![Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10522-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to ciekawy i prosty pomysł na danie główne czy przekąskę. Zasmakują nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim, którzy cenią smakowite i zdrowe przysmaki!
Kaloryczność: 115 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskokaloryczna, Niskotłuszczowa.
Składniki
- Kalafior - 1 sztuka
- Kasza jaglana - 1/3 szklanki lub 1 woreczek
- Jajka - 1 sztuka
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Natka pietruszki - 1 pęczek
- Bułka tarta - 3/4 szklanki
- Papryka ostra - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej roślinny (do smażenia) - 2-3 łyżki
Przygotowanie
Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Pietruszkę umyj i posiekaj. Kalafior umyj i podziel na mniejsze części.
![Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - jak zrobić, przepis, krok 1 Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10522-krok-1-800x450.jpg)
Do garnka włóż kaszę jaglaną i zalej ją wodą. Gotuj przez około 15 minut od momentu zagotowania i odstaw do przestygnięcia. W drugim garnku zagotuj wodę z szczyptą soli. Wrzuć do niej kalafior i gotuj przez około 10 minut. Możesz również ugotować kalafior na parze - wtedy należy ułożyć różyczki kalafiora na sitku do gotowania na parze i postawić na garnku z gotującą się wodą.
![Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - jak zrobić, przepis, krok 2 Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10522-krok-2-800x450.jpg)
Kalafior rozgnieć widelcem i dodaj do niego kaszę jaglaną, cebulę, czosnek, pietruszkę, jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Z masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Jeśli podczas formowania kotlety będą się kleić, możesz zwilżyć ręce zimną wodą.
![Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - jak zrobić, przepis, krok 3 Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10522-krok-3-800x450.jpg)
Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron przez kilka minut, aż nabiorą złocistego koloru. Możesz je również upiec w piekarniku: W tym wypadku rozgrzej piekarnik do 200°C. Kotlety ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop je olejem. Piecz kotlety przez około 30 minut.
![Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - jak zrobić, przepis, krok 4 Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10522-krok-4-800x450.jpg)
Podawaj kotlety z ulubioną sałatką, może to być na przykład sałata ze śmietaną lub pomidory w oleju, albo ze świeżymi warzywami. Do kotletów z kalafiora i kaszy jaglanej świetnie pasuje także dip czosnkowy lub tzatziki. Kotlety są też dobre na zimno jako lunch do pracy czy szkoły.
![Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - jak zrobić, przepis, krok 5 Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10522-krok-5-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze