Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym

1 godz. 10 min
4 porcje
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym
Foto: Yuliia Stsepeleva
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym to szybkie jednogarnkowe danie, które można przygotować w godzinę. Lubię, kiedy kurczak przejdzie przyprawami, więc zawsze przyprawiam go kilka godzin wcześniej i wkładam do lodówki, jednak wystarczy 20 min marynowania, aby poprawić smak mięsa.
Kaloryczność: 225 kcal w 100 g.

Składniki

Na zapiekankę
Na marynatę do kurczaka
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Chili - 1/2 łyżeczki
  • Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
  • Bazylia - 1 łyżeczka
  • Oregano - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Olej roślinny (lub oliwa z oliwek) - 2 łyżki
Na sos śmietanowo-serowy

Przygotowanie

Pierś z kurczaka umyj i oczyść, a następnie pokrój w kostkę. Przygotuj marynatę, wymieszając wszystkie składniki, włóż kurczaka do marynaty i przemieszaj, żeby każdy kawałek był nią nasmarowany. Wstaw kurczaka z marynatą do lodówki na minimum 20-30 minut, aby przeszedł przyprawami.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym - jak zrobić, przepis, krok 1
Makaron ugotuj w połowie czasu na opakowaniu, aby był jeszcze lekko twardy (trochę twardszy niż al dente).
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym - jak zrobić, przepis, krok 2
Ser żółty zetrzyj na tarce. Śmietanę 30% i 18% wymieszaj ze sobą, dodaj połowę startego sera i dopraw solą i pieprzem.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym - jak zrobić, przepis, krok 3
Rozgrzej patelnię, przełóż pierś z kurczaka wraz z marynatą i smaż 3-4 minuty do zarumienienia.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym - jak zrobić, przepis, krok 4
Kurczaka wymieszaj wraz z makaronem, przełóż do naczynia żaroodpornego, równomiernie zalej sosem śmietanowo-serowym i posyp wierzch zapiekanki resztą sera. Przykryj naczynie pokrywką, wstaw do rozgrzanego do 180 C piekarnika i piecz przez około 25-30 minut. Pod koniec pieczenia ściągnij pokrywkę, aby ser się przypiekł.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym - jak zrobić, przepis, krok 5
Zapiekankę podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika, można posypać wierzch świeżymi ziołami – np. posiekaną bazylią czy pietruszką. Zapiekankę makaronową z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym możesz jeść samodzielnie lub z dodatkiem surówki.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym - jak zrobić, przepis, krok 6
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym – przepis

Banalnie prosta, z łatwo dostępnych składników, szybka w przygotowaniu i z naprawdę przepysznym efektem, taka właśnie jest zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym. Z przepisem poradzi sobie każda początkująca osoba, a doświadczony kucharz może go dowolnie zmieniać i eksperymentować ze smakiem. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym lubi różne dodatki warzywne i przyprawy, a dzięki temu można ją zajadać na obiad i kolację, a także zabrać ze sobą na lunch do biura.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym wymaga zaledwie wymieszania wszystkich składników w jednym naczyniu żaroodpornym i pieczenia przez godzinę w piekarniku. Kurczaka możesz dowolnie przyprawić mieszanką ulubionych ziół i przypraw, a jeśli lubisz dodatek warzyw, możesz dodać również np. brokuły, pomidorki koktajlowe czy cukinię.

Do tego typu zapiekanek najlepiej sprawdza się makaron o krótkiej formie, jak penne czy fusilli oraz mięso z kurczaka, które wymaga niewiele czasu obróbki termicznej. Zapiekanka może być przygotowana jednak z różnych części kurczaka: mięsa z uda, piersi lub z polędwiczek. Wybór należy do Ciebie!

Podawana na kolację lub na obiad zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym najlepiej smakuje na ciepło, jeśli jednak jesteś w pracy i nie masz czasu jej podgrzać, możesz ją także zjeść na zimno. Doskonałym pomysłem będzie także posypanie jej na wierzchu świeżymi, posiekanymi ziołami: natką pietruszki lub koperkiem.