Pulpety wołowe w sosie pomidorowym

50 min
6 porcji
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym
Foto: Yuliia Stsepeleva
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym to jedno z tych dań, które smakuje każdemu. Jest również idealnym rozwiązaniem na szybki obiad. Sposobów na ich przygotowanie jest wiele – począwszy od kombinacji przypraw, kończąc na dodatkach. Podzielę się dziś przepisem, który podbije wasze serca!
Kaloryczność: 190 kcal w 100 g.

Składniki

Na pulpety
  • Mięso mielone (wołowe) - 500 g
  • Jajka - 2 sztuki
  • Cebula (mała) - 2 sztuki
  • Bułka tarta - 4-5 łyżek
  • Sól - 2 łyżeczki
  • Pieprz czarny (świeżo mielony) - 2 łyżeczki
  • Papryka słodka (mielona) - 2 łyżeczki
  • Papryka ostra (mielona) - 1 łyżeczka
  • Majeranek - 1 łyżeczka
  • Kolendra (suszona) - 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa - szczypta
  • Natka pietruszki - do smaku
  • Olej - do smażenia
Na sos pomidorowy

Przygotowanie

Do miski włóż mięso, dodaj wszystkie przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i całe jajka. Mieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej masy i w międzyczasie dodaj pokrojoną drobno cebulę.
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 1
Uformuj pulpety według własnego uznania. Pamiętaj jednak, aby były tej samej wielkości! Smaż na mocno rozgrzanej patelni, starając się je przyrumienić z każdej strony.
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 2
W osobnym garnku przygotuj sos (dodaj przecier, wodę, przyprawy i doprowadź do wrzenia), a usmażone pulpety przekładaj do sosu.
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 3
Pulpety w sosie powinny gotować się na małym ogniu około 20 minut pod przykryciem. Możesz podawać je z ziemniakami, ryżem lub świeżym chlebem.
Pulpety wołowe w sosie pomidorowym - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze