Żeberka pieczone w piekarniku
1 godz. 50 min
6 porcji
Soczyste wieprzowe żeberka pieczone w piekarniku to idealne danie na jesienny obiad. Najbardziej lubię je w wersji słodko-ostrej, stąd przepis na żeberka z miodem i chili. Jest to danie, które wymaga czasu, ale naprawdę warto! Żeberka najlepiej smakują, kiedy poleżą całą noc w marynacie.
Kaloryczność: 265 kcal w 100 g.
Składniki
- Żeberka (wieprzowe) - 1,2 kg
- Czosnek - 4 ząbki
- Miód - 3-4 łyżki
- Papryka słodka (mielona) - 1 łyżeczka
- Chili - 1/2-1 łyżeczka
- Sól - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Olej - 3 łyżki
Przygotowanie
Czosnek obierz i wyciśnij. Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj czosnek, miód, paprykę słodką, chili, sól, pieprz, majeranek, olej. Ilość chili jaką dodasz, zależy od twoich preferencji.
Żeberka podziel na mniejsze części tak, aby każda porcja miała 1 żebro. Natrzyj je marynatą, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Żeberka wraz z marynatą przełóż do blaszki lub naczynia żaroodpornego i włóż do nagrzanego do 180 C piekarnika.
Piecz żeberka pod przykryciem (jeśli nie masz pokrywki, możesz przykryć blaszkę folią aluminiową) przez 1 godzinę. Po tym czasie ściągnij przykrycie i zwiększ temperaturę do 200 C. Piecz jeszcze około 25-30 minut, przewracając żeberka co jakiś czas, tak aby zarumieniły się z obu stron.
Żeberka podawaj na ciepło z sosem własnym. Do żeberek pasują pieczone ziemniaki lub frytki, dobrze się z nimi komponuje surówka z białej kapusty.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze