Chrupiący kurczak po koreańsku z pikantno-słodkim sosem
30 min
4 porcje
Chrupiący kurczak z sosem to ciekawy pomysł na urozmaicenie posiłków. Mięso jest najpierw usmażone w panierce z przyprawami, a następnie dodane do aromatycznego sosu. Zapraszam na przepis na kurczaka po koreańsku, który najlepiej smakuje z ryżem!
Kaloryczność: 203 kcal w 100 g.
Składniki
Na kurczaka po koreańsku
- Pierś z kurczaka - 600 g
- Mąka pszenna - 90 g
- Skrobia ziemniaczana - 100 g
- Czosnek granulowany - 1 łyżeczka
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Imbir - 1 łyżeczka
- Papryka ostra - 1/4 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
- Jajka - 2 sztuki
- Olej - do smażenia
Na sos
- Sezam - 1 łyżka
- Czosnek - 2 ząbki
- Sos sojowy - 3 łyżki
- Miód (płynny) - 2 łyżki
- Ketchup - 3 łyżki
- Ocet ryżowy - 1 łyżka
- Chili (płatki) - 1/2 łyżeczki
- Olej - 1 łyżka
Przygotowanie
Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w paski. Przygotuj panierkę: wymieszaj mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, czosnek granulowany, paprykę słodką i ostrą, imbir oraz sól i pieprz.
W głębokim talerzu roztrzep jajka. Kawałki kurczaka maczaj w jajku, a następnie obtaczaj w mące z przyprawami, mocno dociskając, aby spora jej ilość znalazła się na mięsie.
Rozgrzej olej na patelni i smaż kurczaka na głębokim tłuszczu, do osiągnięcia złocistego koloru. Kawałki mięsa odsącz z oleju na ręczniku papierowym.
Sezam podpraż na patelni bez tłuszczu, następnie ściągnij go i odłóż na bok.
Po sezamie rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż wyciśnięty przez praskę czosnek oraz płatki chili. Dodaj ketchup, sos sojowy, miód, ocet ryżowy i gotuj około 5 minut.
Kawałki mięsa wrzuć do sosu, dodaj uprażony sezam i wymieszaj. Wierzch potrawy możesz posypać posiekanym szczypiorkiem lub cebulą dymką.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze