Ciasto francuskie z serem camembert i konfiturą
30 min
3 porcje
Przystawki z ciasta francuskiego królują na imprezowych stołach. Są bardzo proste, zajmują tylko chwilę, a są przepyszne. Z odpowiednimi dodatkami przygotujesz niepowtarzalne przekąski, które zachwycą wszystkich. Wypróbuj ten przepis z serem camembert!
Kaloryczność: 420 kcal w 100 g.
Składniki
- Ciasto francuskie - 1 opkaowanie
- Ser camembert - 1 opkaowanie
- Konfitura (pomarańczowa) - 100 g
- Jajka - 1 sztuka
- Orzechy włoskie (obrane) - garść
- Rozmaryn (świeży) - kilka gałązek
Przygotowanie
Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na równe kawałki. Na środek każdej doli nałóż trochę konfitury pomarańczowej.
Ser camembert pokrój na tyle części, co ciasto, a następnie połóż na konfiturze pomarańczowej.
Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki i oddziel igiełki od gałązek rozmarynu. Posyp camembert orzechami i rozmarynem.
Posmaruj brzeg każdego kawałka ciasta roztrzepanym jajkiem i sklej w kształt sakiewek. Resztę jajka rozsmaruj po wierzchu sakiewek.
Ciasto francuskie z serem przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Zachowaj odległość pomiędzy każdym kawałkiem, bo ciasto sporo rośnie. Piecz przez około 20 minut, aż danie się zarumieni. Sakiewki najlepiej jest podać od razu po przygotowaniu, kiedy camembert jest jeszcze roztopiony, ale na zimno też dobrze smakują. Możesz dodatkowo przygotować do nich dip, np. miodowy.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze