Pasta jajeczna z tuńczykiem
15 min
4 porcje
![Pasta jajeczna z tuńczykiem Pasta jajeczna z tuńczykiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10462-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Kto powiedział, że kanapki muszą być nudne? Świetnym sposobem na urozmaicenie śniadania czy kolacji jest pasta jajeczna z tuńczykiem. To aksamitne połączenie jajka z rybą posmakuje każdemu. Dodatek majonezu sprawi, że pasta będzie miała bardziej wyrazisty smak.
Kaloryczność: 160 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Tuńczyk (w sosie własnym lub oleju) - 1 puszka
- Jajka (ugotowane na twardo) - 4 sztuki
- Cebula (mała) - 1 sztuka
- Majonez - 3-4 łyżki
- Musztarda - 1-2 łyżeczki
- Szczypiorek - 1 pęczek
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Wystudzone jajka obierz i zetrzyj na tarce. Możesz ewentualnie je posiekać lub rozgnieść widelcem. Cebulę obierz i posiekaj, szczypiorek posiekaj, a tuńczyka odsącz z oleju i rozgnieć widelcem.
![Pasta jajeczna z tuńczykiem - jak zrobić, przepis, krok 1 Pasta jajeczna z tuńczykiem - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10462-krok-1-800x450.jpg)
Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie wymieszaj. Dopraw pastę solą i pieprzem do smaku.
![Pasta jajeczna z tuńczykiem - jak zrobić, przepis, krok 2 Pasta jajeczna z tuńczykiem - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10462-krok-2-800x450.jpg)
Podawaj pastę rozsmarowaną na ulubionym pieczywie, możesz posypać na wierzchu szczypiorkiem lub położyć plasterki ogórka kiszonego, czy też papryki konserwowej. Pasta jajeczna z tuńczykiem świetnie smakuje także samodzielnie jako sałatka!
![Pasta jajeczna z tuńczykiem - jak zrobić, przepis, krok 3 Pasta jajeczna z tuńczykiem - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10462-krok-3-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze