Pasta jajeczna z tuńczykiem
15 min
4 porcje
Kto powiedział, że kanapki muszą być nudne? Świetnym sposobem na urozmaicenie śniadania czy kolacji jest pasta jajeczna z tuńczykiem. To aksamitne połączenie jajka z rybą posmakuje każdemu. Dodatek majonezu sprawi, że pasta będzie miała bardziej wyrazisty smak.
Kaloryczność: 160 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Tuńczyk (w sosie własnym lub oleju) - 1 puszka
- Jajka (ugotowane na twardo) - 4 sztuki
- Cebula (mała) - 1 sztuka
- Majonez - 3-4 łyżki
- Musztarda - 1-2 łyżeczki
- Szczypiorek - 1 pęczek
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Wystudzone jajka obierz i zetrzyj na tarce. Możesz ewentualnie je posiekać lub rozgnieść widelcem. Cebulę obierz i posiekaj, szczypiorek posiekaj, a tuńczyka odsącz z oleju i rozgnieć widelcem.
Wszystkie składniki włóż do miski i dokładnie wymieszaj. Dopraw pastę solą i pieprzem do smaku.
Podawaj pastę rozsmarowaną na ulubionym pieczywie, możesz posypać na wierzchu szczypiorkiem lub położyć plasterki ogórka kiszonego, czy też papryki konserwowej. Pasta jajeczna z tuńczykiem świetnie smakuje także samodzielnie jako sałatka!
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze
Pasta jajeczna z tuńczykiem – przepis
Śniadaniowa klasyka w nowoczesnym wydaniu - oto pasta jajeczna z tuńczykiem! Najczęściej podawana właśnie na śniadanie, ale zajadana jest równie chętnie na kolację czy szybki lunch w pracy. Przepis jest banalnie prosty i możliwy do wykonania przez każdego. Do podstawowych składników pasty dodajemy dobrej jakości tuńczyka z puszki i w ten sposób powstaje pyszna pasta jajeczna z tuńczykiem.
Do podstawowych składników, z których powstaje pasta jajeczna z tuńczykiem, zalicza się oczywiście ugotowane na twardo jajka i majonez. W odróżnieniu od klasycznej pasty - szczypiorek zamienia się na białą cebulę, która jest bogatsza w smaku i lepiej podkreśla walory tuńczyka. Jeśli zaś mowa o tuńczyku w puszce, możemy wykorzystać wersję w oleju lub sosie własnym. Osobom dbającym o smukłą sylwetkę zdecydowanie bardziej przypadnie do gustu pasta jajeczna z tuńczykiem w sosie własnym.
Do składników będących bazą możemy dodać także musztardę, wedle własnego uznania pikantną lub delikatesową. Należy pamiętać, że pasta jajeczna z tuńczykiem zyska odpowiednią konsystencję tylko, jeśli jajka będą ugotowane całkowicie na twardo. Aby zyskać pewność, że jajka będą dobrze ugotowane, gotuj je przez minimum 6 minut od czasu zagotowania się wody.
Pasta jajeczna z tuńczykiem to przede wszystkim potrawa śniadaniowa, ale nie tylko. Możemy przygotować z nią także przekąski na imprezę lub domowe przyjęcia. Wystarczy, by pasta jajeczna z tuńczykiem znalazła się na słonych krakersach lub jako nadzienie w wytrawnych, kruchych babeczkach, by rozkochać w sobie wszystkich gości.
Do podstawowych składników, z których powstaje pasta jajeczna z tuńczykiem, zalicza się oczywiście ugotowane na twardo jajka i majonez. W odróżnieniu od klasycznej pasty - szczypiorek zamienia się na białą cebulę, która jest bogatsza w smaku i lepiej podkreśla walory tuńczyka. Jeśli zaś mowa o tuńczyku w puszce, możemy wykorzystać wersję w oleju lub sosie własnym. Osobom dbającym o smukłą sylwetkę zdecydowanie bardziej przypadnie do gustu pasta jajeczna z tuńczykiem w sosie własnym.
Do składników będących bazą możemy dodać także musztardę, wedle własnego uznania pikantną lub delikatesową. Należy pamiętać, że pasta jajeczna z tuńczykiem zyska odpowiednią konsystencję tylko, jeśli jajka będą ugotowane całkowicie na twardo. Aby zyskać pewność, że jajka będą dobrze ugotowane, gotuj je przez minimum 6 minut od czasu zagotowania się wody.
Pasta jajeczna z tuńczykiem to przede wszystkim potrawa śniadaniowa, ale nie tylko. Możemy przygotować z nią także przekąski na imprezę lub domowe przyjęcia. Wystarczy, by pasta jajeczna z tuńczykiem znalazła się na słonych krakersach lub jako nadzienie w wytrawnych, kruchych babeczkach, by rozkochać w sobie wszystkich gości.