Ekspresowa fasolka po bretońsku z puszki
25 min
4 porcje
Jeśli musisz szybko przygotować smaczny i pożywny posiłek, to polecam Ci fasolkę po bretońsku z puszki. Dzięki temu, że nie wymaga gotowania i moczenia fasoli, jest ekspresowa w przygotowaniu. Cały sekret przygotowania pysznej fasolki po bretońsku tkwi w podsmażeniu dobrym boczku i kiełbasy.
Kaloryczność: 160 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Fasola biała (w puszce) - 2 puszki
- Kiełbasa - 200-250 g
- Boczek (wędzony) - 150 g
- Cebula (duża) - 1 sztuka
- Przecier pomidorowy - 500 ml
- Woda - 2 szklanki
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- Olej - 1 łyżka
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Ziele angielskie - 3 kulki
- Liść laurowy - 1 sztuka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Obierz cebulę, fasolę odcedzić z zalewy. Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim boczek i kiełbasę. Zamiast oleju możesz wytopić trochę tłuszczu ze skórki boczku. Następnie dodaj cebulę i smaż jeszcze przez chwilę, aż cebula się zarumieni.
Dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, dwie szklanki wody, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość gotuj przez kilka minut.
Dodaj fasolę i majeranek. Duś pod przykryciem około 15 minut, dopraw solą i pieprzem.
Fasolkę po bretońsku podawaj z pieczywem – najlepiej świeżą bułką. Możesz dodatkowo posypać ją posiekaną natką pietruszki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze