Ekspresowa fasolka po bretońsku z puszki

25 min
4 porcje
Ekspresowa fasolka po bretońsku z puszki
Foto: Yuliia Stsepeleva
Jeśli musisz szybko przygotować smaczny i pożywny posiłek, to polecam Ci fasolkę po bretońsku z puszki. Dzięki temu, że nie wymaga gotowania i moczenia fasoli, jest ekspresowa w przygotowaniu. Cały sekret przygotowania pysznej fasolki po bretońsku tkwi w podsmażeniu dobrym boczku i kiełbasy.
Kaloryczność: 160 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

Przygotowanie

Obierz cebulę, fasolę odcedzić z zalewy. Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i podsmaż na nim boczek i kiełbasę. Zamiast oleju możesz wytopić trochę tłuszczu ze skórki boczku. Następnie dodaj cebulę i smaż jeszcze przez chwilę, aż cebula się zarumieni.
Ekspresowa fasolka po bretońsku z puszki - jak zrobić, przepis, krok 1
Dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, dwie szklanki wody, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość gotuj przez kilka minut.
Ekspresowa fasolka po bretońsku z puszki - jak zrobić, przepis, krok 2
Dodaj fasolę i majeranek. Duś pod przykryciem około 15 minut, dopraw solą i pieprzem.
Ekspresowa fasolka po bretońsku z puszki - jak zrobić, przepis, krok 3
Fasolkę po bretońsku podawaj z pieczywem – najlepiej świeżą bułką. Możesz dodatkowo posypać ją posiekaną natką pietruszki.
Ekspresowa fasolka po bretońsku z puszki - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze