Fit pasta jajeczna bez majonezu
20 min
4 porcje
![Fit pasta jajeczna bez majonezu Fit pasta jajeczna bez majonezu](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10772-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Tym razem przychodzę do Was z przepisem na fit pastę jajeczną bez majonezu. Zamiast tego użyłam dojrzałego awokado. Awokado zawiera zdrowe tłuszcze, które wspierają przyswajanie witamin. Ta lekka i smaczna pasta jest doskonałą propozycją dla wszystkich osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie!
Kaloryczność: 154 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Bezlaktozowa.
Składniki
- Jajka - 6 sztuk
- Awokado (dojrzałe) - 1 sztuka
- Sok z cytryny - 3 łyżeczki
- Szczypiorek - 1/2 pęczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Włóż je do osolonej wody i gotuj przez około 6-8 minut od momentu zagotowania. Następnie zalej je zimną woda i odstaw do ostygnięcia. Kiedy będą już całkowicie zimne, obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę.
![Fit pasta jajeczna bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 1 Fit pasta jajeczna bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10772-krok-1-800x450.jpg)
W międzyczasie przygotuj awokado: obierz, przekrój wzdłuż na pół i wyciągnij pestkę. Jeśli jednak jest bardzo miękkie – możesz go nie obierać, tylko wydrążyć miąższ łyżeczką. Wtedy nie obieraj, tylko rozpocznij od przekrojenia go na pół.
![Fit pasta jajeczna bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 2 Fit pasta jajeczna bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10772-krok-2-800x450.jpg)
Awokado rozdrobnij widelcem, dodaj do niego jajka, sok z cytryny i posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli lubisz całkowicie gładką pastę, możesz ją zmiksować blenderem.
![Fit pasta jajeczna bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 3 Fit pasta jajeczna bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10772-krok-3-800x450.jpg)
Pastę możesz jeść od razu lub po schłodzeniu. Podawaj ją z pieczywem lub jako przekąskę, możesz posypać szczypiorkiem lub świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze komponuje się z nią też oliwa z oliwek.
![Fit pasta jajeczna bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 4 Fit pasta jajeczna bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10772-krok-4-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze