Fit pasta jajeczna bez majonezu

20 min
4 porcje
Fit pasta jajeczna bez majonezu
Foto: Yuliia Stsepeleva
Tym razem przychodzę do Was z przepisem na fit pastę jajeczną bez majonezu. Zamiast tego użyłam dojrzałego awokado. Awokado zawiera zdrowe tłuszcze, które wspierają przyswajanie witamin. Ta lekka i smaczna pasta jest doskonałą propozycją dla wszystkich osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie!
Kaloryczność: 154 kcal w 100 g.

Składniki

  • Jajka - 6 sztuk
  • Awokado (dojrzałe) - 1 sztuka
  • Sok z cytryny - 3 łyżeczki
  • Szczypiorek - 1/2 pęczka
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Zacznij od ugotowania jajek na twardo. Włóż je do osolonej wody i gotuj przez około 6-8 minut od momentu zagotowania. Następnie zalej je zimną woda i odstaw do ostygnięcia. Kiedy będą już całkowicie zimne, obierz ze skorupki i pokrój w drobną kostkę.
Fit pasta jajeczna bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 1
W międzyczasie przygotuj awokado: obierz, przekrój wzdłuż na pół i wyciągnij pestkę. Jeśli jednak jest bardzo miękkie – możesz go nie obierać, tylko wydrążyć miąższ łyżeczką. Wtedy nie obieraj, tylko rozpocznij od przekrojenia go na pół.
Fit pasta jajeczna bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 2
Awokado rozdrobnij widelcem, dodaj do niego jajka, sok z cytryny i posiekany szczypiorek. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli lubisz całkowicie gładką pastę, możesz ją zmiksować blenderem.
Fit pasta jajeczna bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 3
Pastę możesz jeść od razu lub po schłodzeniu. Podawaj ją z pieczywem lub jako przekąskę, możesz posypać szczypiorkiem lub świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze komponuje się z nią też oliwa z oliwek.
Fit pasta jajeczna bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze