Pasta z awokado i twarogu

15 min
4 porcje
Pasta z awokado i twarogu
Foto: Okkijan2010, AdobeStock
Awokado to najpopularniejszy owoc na świecie, stanowiący podstawę dla wielu przepisów powstających w myśl filozofii wegetariańskiej. Niezwykle odżywcze, bogate w kwasy omega-3 oraz zdrowe tłuszcze, zdobyło serca entuzjastów zdrowego stylu życia, podobnie jak pasta z awokado i twarogu.
Kaloryczność: 118 kcal w 100 g.

Składniki

  • Awokado (dojrzałe) - 1 sztuka
  • Twaróg (chudy) - 100 g
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny (mielony) - 0,5 łyżeczki
  • Sól - do smaku

Przygotowanie

Awokado obierz ze skóry, usuń pestkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub rozgnieć widelcem.
Dodaj twaróg i sok z cytryny oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i w razie konieczności dopraw do smaku.
Gotową pastę podawaj na śniadanie ze świeżym pieczywem razowym lub przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pudełeczku.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze