Pasta z awokado i twarogu
15 min
4 porcje
![Pasta z awokado i twarogu Pasta z awokado i twarogu](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12146-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Awokado to najpopularniejszy owoc na świecie, stanowiący podstawę dla wielu przepisów powstających w myśl filozofii wegetariańskiej. Niezwykle odżywcze, bogate w kwasy omega-3 oraz zdrowe tłuszcze, zdobyło serca entuzjastów zdrowego stylu życia, podobnie jak pasta z awokado i twarogu.
Kaloryczność: 118 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Wegetariańska.
Składniki
- Awokado (dojrzałe) - 1 sztuka
- Twaróg (chudy) - 100 g
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Pieprz czarny (mielony) - 0,5 łyżeczki
- Sól - do smaku
Przygotowanie
Awokado obierz ze skóry, usuń pestkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub rozgnieć widelcem.
![Pasta z awokado i twarogu - jak zrobić, przepis, krok 1 Pasta z awokado i twarogu - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12146-krok-1-800x450.jpg)
Dodaj twaróg i sok z cytryny oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i w razie konieczności dopraw do smaku.
![Pasta z awokado i twarogu - jak zrobić, przepis, krok 2 Pasta z awokado i twarogu - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12146-krok-2-800x450.jpg)
Gotową pastę podawaj na śniadanie ze świeżym pieczywem razowym lub przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pudełeczku.
![Pasta z awokado i twarogu - jak zrobić, przepis, krok 3 Pasta z awokado i twarogu - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12146-krok-3-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Justyna Wesołowska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/34/avatar/avatar_1698332560.jpg)
Przepis dodał(a):
Justyna Wesołowska
Komentarze