Tradycyjna pasta jajeczna

15 min
4 porcje
Tradycyjna pasta jajeczna
Foto: Yuliia Stsepeleva
Tradycyjna pasta jajeczna to nic innego, niż jajka z dodatkiem majonezu, posypane szczypiorkiem. To przepyszne smarowidło zachwyci każdego miłośnika jajek swoim smakiem, a w dodatku jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Razem z ulubionym pieczywem tworzą przepyszne śniadanie!
Kaloryczność: 162 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

Przygotowanie

Jajka włóż do zimnej wody i gotuj przez 7-8 minut od momentu zagotowania, a następnie zalej je zimną wodą, żeby ostygły.
Tradycyjna pasta jajeczna - jak zrobić, przepis, krok 1
Obrane jajka dobrze rozdrobnij – zetrzyj na tarce lub posiekaj za pomocą sitka do warzyw. Szczypiorek umyj i posiekaj.
Tradycyjna pasta jajeczna - jak zrobić, przepis, krok 2
Wszystkie składniki umieść w misce, dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Gotową pastę włóż na chwilę do lodówki.
Tradycyjna pasta jajeczna - jak zrobić, przepis, krok 3
Pastę podawaj na ulubionym pieczywie. Do kanapek z pastą jajeczną pasują praktycznie wszystkie warzywa. Możesz na przykład najpierw poukładać na pieczywie sałatę, a dopiero później posmarować pastą, a następie poukładać na wierzchu pokrojone warzywa (np. ogórki czy pomidory).
Tradycyjna pasta jajeczna - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze