Tradycyjna pasta jajeczna
15 min
4 porcje
Tradycyjna pasta jajeczna to nic innego, niż jajka z dodatkiem majonezu, posypane szczypiorkiem. To przepyszne smarowidło zachwyci każdego miłośnika jajek swoim smakiem, a w dodatku jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Razem z ulubionym pieczywem tworzą przepyszne śniadanie!
Kaloryczność: 162 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Jajka (średniej wielkości) - 6 sztuk
- Majonez - 2 łyżki
- Szczypiorek - 1 pęczek
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Jajka włóż do zimnej wody i gotuj przez 7-8 minut od momentu zagotowania, a następnie zalej je zimną wodą, żeby ostygły.
Obrane jajka dobrze rozdrobnij – zetrzyj na tarce lub posiekaj za pomocą sitka do warzyw. Szczypiorek umyj i posiekaj.
Wszystkie składniki umieść w misce, dokładnie wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem. Gotową pastę włóż na chwilę do lodówki.
Pastę podawaj na ulubionym pieczywie. Do kanapek z pastą jajeczną pasują praktycznie wszystkie warzywa. Możesz na przykład najpierw poukładać na pieczywie sałatę, a dopiero później posmarować pastą, a następie poukładać na wierzchu pokrojone warzywa (np. ogórki czy pomidory).
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze
Tradycyjna pasta jajeczna – przepis
Są takie przepisy, które zawsze smakują i dzięki temu chętnie regularnie do nich wracamy. Jednym z takich przepisów jest tradycyjna pasta jajeczna, znana miłośnikom jajek od najmłodszych lat. Mała ilość składników i prostota przygotowania sprawiają, że pasta jajeczna to bardzo często pierwsza potrawa, którą młodzi ludzie uczą się samodzielnie przygotowywać. Mimo tego nie stronią od niej nawet doświadczeni kucharze i bez oporów podają ją na śniadania w najlepszych hotelach.
Tradycyjna pasta jajeczna to jedynie trzy składniki i podstawowe przyprawy. Co więc sprawia, że jest tak smaczna? Jajka, które są doskonałym źródłem białka i zdrowego tłuszczu. Kremowość i delikatnie słodki smak majonezu przełamywany jest soczystym, ostrawym szczypiorkiem. Całości dopełniają pogłębiające smak przyprawy: sól i czarny pieprz. Jeśli masz taką fantazję, możesz nieco poeksperymentować z klasyczną wersją i dodać do pasty na przykład przyprawę curry. Zaskoczysz tą innowacją niejednego smakosza!
Pomimo tego, że tradycyjna pasta jajeczna jest prosta w przygotowaniu, warto pamiętać o kilku podstawach. Przede wszystkim jajka powinny być ugotowane całkowicie na twardo. Pamiętaj, że jeśli masz trudności z obieraniem jajek, możesz dodać do wody szczyptę soli, co ułatwi późniejsze zdejmowanie skorupek. Do pasty warto dodać nie pierwszy lepszy, a swój ulubiony majonez, by jeszcze chętniej się nią zajadać. A może zdobędziesz się na samodzielne przygotowanie majonezu? Wiadomo przecież, że każdy z nich ma swój unikalny smak, który trafia w różne gusta.
Nie istnieją żadne zasady mówiące o tym, że tradycyjna pasta jajeczna to potrawa śniadaniowa, ale najczęściej pojawia się na stołach właśnie w roli porannego posiłku. Pastę możesz zabrać ze sobą także do pracy i przygotować z nią kanapki na lunch lub posmarować nią tortille, dodać ulubioną szynkę lub zrumieniony na patelni boczek i zjeść na kolację.
Tradycyjna pasta jajeczna to jedynie trzy składniki i podstawowe przyprawy. Co więc sprawia, że jest tak smaczna? Jajka, które są doskonałym źródłem białka i zdrowego tłuszczu. Kremowość i delikatnie słodki smak majonezu przełamywany jest soczystym, ostrawym szczypiorkiem. Całości dopełniają pogłębiające smak przyprawy: sól i czarny pieprz. Jeśli masz taką fantazję, możesz nieco poeksperymentować z klasyczną wersją i dodać do pasty na przykład przyprawę curry. Zaskoczysz tą innowacją niejednego smakosza!
Pomimo tego, że tradycyjna pasta jajeczna jest prosta w przygotowaniu, warto pamiętać o kilku podstawach. Przede wszystkim jajka powinny być ugotowane całkowicie na twardo. Pamiętaj, że jeśli masz trudności z obieraniem jajek, możesz dodać do wody szczyptę soli, co ułatwi późniejsze zdejmowanie skorupek. Do pasty warto dodać nie pierwszy lepszy, a swój ulubiony majonez, by jeszcze chętniej się nią zajadać. A może zdobędziesz się na samodzielne przygotowanie majonezu? Wiadomo przecież, że każdy z nich ma swój unikalny smak, który trafia w różne gusta.
Nie istnieją żadne zasady mówiące o tym, że tradycyjna pasta jajeczna to potrawa śniadaniowa, ale najczęściej pojawia się na stołach właśnie w roli porannego posiłku. Pastę możesz zabrać ze sobą także do pracy i przygotować z nią kanapki na lunch lub posmarować nią tortille, dodać ulubioną szynkę lub zrumieniony na patelni boczek i zjeść na kolację.