Kalafior w panierce na patelni
30 min
4 porcje
Kalafior to bogate źródło błonnika pokarmowego oraz istotnych minerałów (takich jak potas, wapń i magnez), dlatego warto go wprowadzić do swojej diety. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na kalafior w panierce smażony na patelni. Można go podać jako dodatek do posiłku lub przekąska.
Kaloryczność: 126 kcal w 100 g.
Dieta:
Niskosodowa.
Składniki
- Kalafior - 1 sztuka
- Jajka - 2 sztuki
- Bułka tarta - 1/2 szklanki
- Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
- Sól - do smaku
- Pieprz czarny - do smaku
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Kalafior podziel na mniejsze różyczki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i zostaw na durszlaku, żeby odciekł.
W głębokim talerzu roztrzep jajka i dodaj do nich słodką paprykę, sól i pieprz. Na drugi talerz wsyp bułkę tartą. Różyczki kalafiora maczaj w jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej.
Kalafior smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż nabierze złocistego koloru.
Kalafior w panierce najlepiej smakuje na ciepło. Jako przekąska dobrze komponuje się z dipem czosnkowym czy z sosem serowym.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze