Kalafior w panierce na patelni

30 min
4 porcje
Kalafior w panierce na patelni
Foto: Yuliia Stsepeleva
Kalafior to bogate źródło błonnika pokarmowego oraz istotnych minerałów (takich jak potas, wapń i magnez), dlatego warto go wprowadzić do swojej diety. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na kalafior w panierce smażony na patelni. Można go podać jako dodatek do posiłku lub przekąska.
Kaloryczność: 126 kcal w 100 g.
Dieta: Niskosodowa.

Składniki

  • Kalafior - 1 sztuka
  • Jajka - 2 sztuki
  • Bułka tarta - 1/2 szklanki
  • Papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • Sól - do smaku
  • Pieprz czarny - do smaku
  • Olej - do smażenia

Przygotowanie

Kalafior podziel na mniejsze różyczki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i zostaw na durszlaku, żeby odciekł.
Kalafior w panierce na patelni - jak zrobić, przepis, krok 1
W głębokim talerzu roztrzep jajka i dodaj do nich słodką paprykę, sól i pieprz. Na drugi talerz wsyp bułkę tartą. Różyczki kalafiora maczaj w jajku, a następnie obtaczaj w bułce tartej.
Kalafior w panierce na patelni - jak zrobić, przepis, krok 2
Kalafior smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż nabierze złocistego koloru.
Kalafior w panierce na patelni - jak zrobić, przepis, krok 3
Kalafior w panierce najlepiej smakuje na ciepło. Jako przekąska dobrze komponuje się z dipem czosnkowym czy z sosem serowym.
Kalafior w panierce na patelni - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze