Kalafior w cieście naleśnikowym
30 min
4 porcje
![Kalafior w cieście naleśnikowym Kalafior w cieście naleśnikowym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11436-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie kalafiora, a kalafior w cieście naleśnikowym jest jednym z najsmaczniejszych. Miękki środek i przyjemnie chrupiące ciasto posmakuje znajomym podczas domówki i dzieciom w trakcie kolacji. Możesz podać go również jako dodatek do tradycyjnego obiadu.
Kaloryczność: 95 kcal w 100 g.
Dieta:
Bez cukru.
Składniki
- Kalafior - 1 średnia sztuka
- Mleko (2%) - 1 szklanka
- Mąka pszenna - 1,5 szklanki
- Jajka - 1 sztuka
- Sól i pieprz - po 1/2 łyżeczki
- Papryka wędzona - 1 łyżeczka
- Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- Olej roślinny - 4 łyżki
Przygotowanie
Z mleka, mąki, jajka, przypraw i proszku do pieczenia przygotuj ciasto naleśnikowe, łącząc składniki w misce za pomocą rózgi lub miksera. Ciasto powinno być bardziej gęste niż do klasycznych naleśników, w razie potrzeby dodaj więcej mąki.
![Kalafior w cieście naleśnikowym - jak zrobić, przepis, krok 1 Kalafior w cieście naleśnikowym - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11436-krok-1-800x450.jpg)
Kalafior podziel na różyczki i gotuj w osolonej wodzie przez około 6-8 minut. Ugotowany kalafior odsącz i wyłóż na talerz, by dodatkowo obciekł i wystygł.
![Kalafior w cieście naleśnikowym - jak zrobić, przepis, krok 2 Kalafior w cieście naleśnikowym - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11436-krok-2-800x450.jpg)
Na dużej patelni rozgrzej olej. Różyczki kalafiora maczaj w cieście i wykładaj na patelnię.
![Kalafior w cieście naleśnikowym - jak zrobić, przepis, krok 3 Kalafior w cieście naleśnikowym - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11436-krok-3-800x450.jpg)
Kalafior w cieście smaż z każdej strony do uzyskania złotego koloru i przekładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
![Kalafior w cieście naleśnikowym - jak zrobić, przepis, krok 4 Kalafior w cieście naleśnikowym - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11436-krok-4-800x450.jpg)
Podawaj z ketchupem wymieszanym z majonezem i odrobiną czosnku granulowanego.
![Kalafior w cieście naleśnikowym - jak zrobić, przepis, krok 5 Kalafior w cieście naleśnikowym - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11436-krok-5-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Patrycja Abramian-Tarcha](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/40/avatar/avatar_1698422550.jpg)
Przepis dodał(a):
Patrycja Abramian-Tarcha
Komentarze