Zdrowa jajecznica na parze w tortilli

10 min
1 porcja
Zdrowa jajecznica na parze w tortilli
Foto: Aleksandra Maksimowska
Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrowszą wersję tradycyjnego dania śniadaniowego – jajecznicy na parze. Dzięki temu, że gotuje się ją, a nie smaży na tłuszczu, to jest lekkostrawna i bardziej delikatna. Możesz użyć do niej ulubione dodatki zupełnie tak samo jak do klasycznej jajecznicy.
Kaloryczność: 142 kcal w 100 g.

Składniki

Na jajecznicę
  • Jajka - 2 sztuki
  • Mleko - 1 łyżka
  • Sól i pieprz - do smaku
Dodatki

Przygotowanie

Jajka wbij do miseczki (odpowiedniej do gotowania np. metalowej lub szklanej), dodaj łyżkę mleka oraz sól i pieprz, a następnie roztrzep jajka.
Zdrowa jajecznica na parze w tortilli - jak zrobić, przepis, krok 1
W garnku do gotowania na parze zagotuj wodę i połóż miseczkę z jajkami na sitku. Jeśli nie masz takiego garnka, to możesz użyć zwykłego, dostosuj jego rozmiar do miseczki z jajkami – powinna się oprzeć na jego ściankach.
Zdrowa jajecznica na parze w tortilli - jak zrobić, przepis, krok 2
Jajka gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji, mieszając co jakiś czas. Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami. Ciekawym sposobem na podanie jajecznicy, będzie też umieszczenie jej w tortilli ze świeżymi warzywami.
Zdrowa jajecznica na parze w tortilli - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze