Jogurtowe muffinki z borówkami i białą czekoladą
35 min
6 porcji
Zapraszam Cię na przepis na przepyszne i szybkie muffinki z borówkami amerykańskimi i polewą z białej czekolady. Ciasto na babeczki przygotowuję na bazie jogurtu naturalnego, dzięki czemu są one miękkie i puszyste. Najlepiej jest je przygotować ze świeżymi borówkami, ale z mrożonymi też będą smaczne.
Kaloryczność: 374 kcal w 100 g.
Składniki
Na ciasto
- Mąka pszenna - 30 dag
- Jogurt naturalny - 1 szklanka
- Cukier - 10-15 dag
- Jajka - 3 sztuki
- Olej - 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- Borówka amerykańska - 25 dag
Na polewę czekoladową
Przygotowanie
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, ale jeśli używasz mrożonych borówek – to nie należy ich rozmrażać. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę i powoli wlewaj olej, ciągle miksując. Dodaj jogurt naturalny i zmiksuj do połączenia się składników.
Do masy jogurtowej wsyp przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz dodaj borówki i delikatnie wymieszaj.
Foremki na muffinki napełnij do trochę ponad połowy ciastem. Lepiej dać mniej ciasta niż zbyt dużo, ponieważ podczas pieczenia urośnie i wyleje się poza foremkę, a babeczki będą wyglądały mało apetycznie.
Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 20-25 minut (w przypadku ciasta z mrożonymi borówkami, czas pieczenia może być dłuższy). Po upieczeniu wyciągnij babeczki z piekarnika i ostudź na kratce.
W międzyczasie przygotuj polewę: białą czekoladę pokrusz na kawałki i razem ze śmietanką podgrzej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce do rozpuszczenia się czekolady (nie zagotowuj!).
Gdy muffinki całkowicie ostygną, polej je polewą z czekolady. Podawaj dopiero, gdy glazura zastygnie.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze