Keto pizza na spodzie z mąki kokosowej
25 min
4 porcje
Pyszna pizza na diecie Keto? Jak najbardziej jest to możliwe! Ciasto przygotowuje się z niskowęglowodanowego zamiennika mąki pszennej, sera i jajek. Na wierzch pizzy możesz położyć swoje ulubione dodatki, pamiętaj jednak – aby były one dopuszczalne w diecie ketogenicznej.
Kaloryczność: 218 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
Na ciasto do pizzy
- Mąka kokosowa (lub migdałowa) - 3-4 łyżki
- Jajka - 2 sztuki
- Mascarpone - 100 g
- Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- Sól - 1 szczypta
Na sos
- Przecier pomidorowy - 2 łyżki
- Czosnek - 1 ząbek
- Bazylia - 1/2 łyżeczki
- Oregano - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz - do smaku
Dodatki
- Szynka (Prosciutto) - 20 g
- Ser żółty (lub Mozzarella czy Parmezan) - 25 g
- Pomidory koktajlowe - 1 garść
- Rukola - 2 garście
- Bazylia - do smaku
- Oregano - do smaku
- Oliwa z oliwek - do smaku
Przygotowanie
W misce dokładnie wymieszaj jajka z mascarpone, mąką kokosową, ziołami prowansalskimi i solą. Powstałe ciasto wyłóż na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia (a lepiej użyć maty silikonowej), uformuj spód pizzy, wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 10 minut.
Przecier pomidorowy wymieszaj z przyprawami, wyciśniętym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym sosem posmaruj wierzch ciasta.
Dodaj kolejno plastry prosciutto i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Całość posyp tartym serem oraz bazylią i oregano.
Ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 10-15 minut. Gotową keto pizzę podawaj skropioną po wierzchu oliwą z oliwek i posyp listkami rukoli.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze