Keto pizza

25 min
4 porcje
Keto pizza
Foto: Olga Kriger, AdobeStock
Pyszna pizza na diecie Keto? Jak najbardziej jest to możliwe! Ciasto przygotowuje się z niskowęglowodanowego zamiennika mąki pszennej, sera i jajek. Na wierzch pizzy możesz położyć swoje ulubione dodatki, pamiętaj jednak – aby były one dopuszczalne w diecie ketogenicznej.
Kaloryczność: 218 kcal w 100 g.
Dieta: Bezglutenowa.

Składniki

Na ciasto do pizzy
Na sos
Dodatki

Przygotowanie

W misce dokładnie wymieszaj jajka z mascarpone, mąką kokosową, ziołami prowansalskimi i solą. Powstałe ciasto wyłóż na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia, uformuj spód pizzy, wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 10 minut.
Przecier pomidorowy wymieszaj z przyprawami, wyciśniętym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym sosem posmaruj wierzch ciasta.
Dodaj kolejno plastry prosciutto i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Całość posyp tartym serem oraz bazylią i oregano.
Ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 10-15 minut. Gotową keto pizzę podawaj skropioną po wierzchu oliwą z oliwek i posyp listkami rukoli.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze