Mięciutkie kluski leniwe z serem jak u babci
25 min
4 porcje
![Mięciutkie kluski leniwe z serem jak u babci Mięciutkie kluski leniwe z serem jak u babci](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11548-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Kluski leniwe są bardzo podobne do kopytek, ale zamiast ziemniaków daje się do nich twaróg. Dobrze smakują zarówno na słodko, jak i na słono – ale ja najbardziej lubię w wersji słodkiej, jak robiła moja babcia. Mieciutkie pierogi leniwe przygotowuję najczęściej na deser, choć można je również podać na jarski obiad.
Kaloryczność: 192 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
Na leniwe
- Twaróg (ser biały tłusty lub półtłusty) - 450 g
- Jajka - 1 sztuka
- Mąka pszenna - 200 g + do obsypania
- Sól - szczypta
Do podania
- Masło - 50 g
- Cukier (lub cukier wanilinowy) - kilka łyżeczek
Przygotowanie
Rozdrobnij twaróg za pomocą tłuczka do ziemniaków i dodaj mąkę, jajko oraz sól. Dokładnie wymieszaj masę serową, żeby nie miała grudek.
![Mięciutkie kluski leniwe z serem jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 1 Mięciutkie kluski leniwe z serem jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11548-krok-1-1600x900.jpg)
Stolnicę lub blat roboczy obsyp mąką. Z ciasta uformuj równe wałki (wyjdą około 2-3), a następnie potnij je na skośne kawałki o grubości około 1-2 cm. Możesz użyć do tego noża posypanego mąką pszenną, wtedy nie będzie się tak bardzo przyklejać do ciasta.
![Mięciutkie kluski leniwe z serem jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 2 Mięciutkie kluski leniwe z serem jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11548-krok-2-1600x900.jpg)
Kluski wrzucaj na wrzącą osoloną wodę, gotuj na średnim ogniu przez 3-5 minut i wyciągaj po chwili od wypłynięcia na powierzchnię. Najlepiej użyj do wyciągania łyżki cedzakowej.
![Mięciutkie kluski leniwe z serem jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 3 Mięciutkie kluski leniwe z serem jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11548-krok-3-1600x900.jpg)
Do osobnego rondelka włóż masło i roztop je na małym ogniu. Kluski leniwe podawaj od razu po przygotowaniu, polej roztopionym masłem i posyp cukrem (ilość cukru zależy od Twoich preferencji). Dobrze smakują też z sosem jogurtowo-owocowym.
![Mięciutkie kluski leniwe z serem jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 4 Mięciutkie kluski leniwe z serem jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11548-krok-4-1600x900.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze