Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem

30 min
4 porcje
Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem
Foto: Aleksandra Maksimowska
Kotlety siekane to proste danie, które może zostać przygotowane nawet z resztek mięsa. W tym przepisie wykonuję je z piersi z kurczaka z serem i majonezem. Dla urozmaicenia możesz też dodać do nich warzywa, na przykład, paprykę lub kukurydzę. Świetnie sprawdzą się na obiad lub np. do kanapek.
Kaloryczność: 210 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Pierś z kurczaka umyj, osusz i oczyść, a następnie pokrój w bardzo drobną kostkę.
Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem - jak zrobić, przepis, krok 1
Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj razem z koperkiem.
Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem - jak zrobić, przepis, krok 2
Do mięsa dodaj czosnek, cebulę, koperek, ser żółty, jajka, majonez, mąkę pszenną, dopraw solą i pieprzem według uznania. Całość dokładnie wymieszaj, powinna powstać gęsta, ale lepka masa. Jeśli będzie za rzadka, dodaj odrobinę więcej mąki.
Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem - jak zrobić, przepis, krok 3
Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Nakładaj 2-3 łyżki masy na jednego kotlecika i smaż przez około 3-4 minuty z obu stron. Gotowe kotlety powinny mieć złocisty kolor i być dobrze wypieczone w środku.
Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem - jak zrobić, przepis, krok 4
Kotlety warto po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj je z dodatkami obiadowymi, np. puree ziemniaczanym lub ryżem i surówką z marchewki i jabłka, albo ogórkiem kiszonym.
Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze