Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem
30 min
4 porcje

Foto: Aleksandra Maksimowska
Kotlety siekane to proste danie, które może zostać przygotowane nawet z resztek mięsa. W tym przepisie wykonuję je z piersi z kurczaka z serem i majonezem. Dla urozmaicenia możesz też dodać do nich warzywa, na przykład, paprykę lub kukurydzę. Świetnie sprawdzą się na obiad lub np. do kanapek.
Kaloryczność: 210 kcal w 100 g.
Składniki
- Pierś z kurczaka (filet) - 40 dag
- Jajka - 2 sztuki
- Ser żółty (np. cheddar) - 10 dag
- Czosnek - 1-2 ząbki
- Cebula - 1 sztuka
- Majonez - 2 łyżki
- Mąka pszenna - 2-3 łyżki
- Koperek - kilka gałązek
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Pierś z kurczaka umyj, osusz i oczyść, a następnie pokrój w bardzo drobną kostkę.

Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj razem z koperkiem.

Do mięsa dodaj czosnek, cebulę, koperek, ser żółty, jajka, majonez, mąkę pszenną, dopraw solą i pieprzem według uznania. Całość dokładnie wymieszaj, powinna powstać gęsta, ale lepka masa. Jeśli będzie za rzadka, dodaj odrobinę więcej mąki.

Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Nakładaj 2-3 łyżki masy na jednego kotlecika i smaż przez około 3-4 minuty z obu stron. Gotowe kotlety powinny mieć złocisty kolor i być dobrze wypieczone w środku.

Kotlety warto po usmażeniu położyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj je z dodatkami obiadowymi, np. puree ziemniaczanym lub ryżem i surówką z marchewki i jabłka, albo ogórkiem kiszonym.

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )

Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze