Łatwe placki ziemniaczane z cukinią, marchewką i cebulą
40 min
6 porcji
Placki ziemniaczane to tradycyjna i prosta do przygotowania potrawa. Można ją troszeczkę urozmaicić poprzez dodanie do ciasta różnych dodatków. W tym przepisie poznasz moją wariację placków ziemniaczanych z dodatkiem cukinii, marchewki oraz ziół prowansalskich.
Kaloryczność: 176 kcal w 100 g.
Składniki
- Ziemniaki - 600 g
- Cukinia - 600 g
- Marchewka - 100 g
- Jajka - 2 sztuki
- Cebula - 1 sztuka
- Mąka pszenna - 100 g
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Czosnek - 2 ząbki
- Natka pietruszki - 1 pęczek
- Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej - do smażenia
Przygotowanie
Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę ze szczyptą soli i odstaw do ostygnięcia.
Ziemniaki i marchew obierz, a cukinię obierz, usuń pestki i miąższ. Ziemniaki, marchew i cukinię zetrzyj na tarce. Czosnek obierz i wyciśnij, pietruszkę posiekaj. W misce wymieszaj ziemniaki, cukinię, czosnek, marchew, pietruszkę i cebulę. Wbij jajka i dodaj mąkę oraz zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej patelnię z olejem i smaż placki z obu stron na złocisty kolor.
Po usmażeniu odkładaj placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby je odsączyć trochę z tłuszczu.
Placki podawaj gorące. Dobrze się komponują z sosem czosnkowym lub jogurtowo-ziołowym. Możesz do nich zrobić surówkę, na przykład z pomidorów. Ciekawym sposobem na podanie placków ziemniaczanych z cukinii jest posmarowanie je serkiem twarogowym i poukładanie na nim plasterków łososia.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze