Placki ziemniaczane z cukinią

40 min
6 porcji
Łatwe placki ziemniaczane z cukinią, marchewką i cebulą
✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
Placki ziemniaczane to tradycyjna i prosta do przygotowania potrawa. Można ją troszeczkę urozmaicić poprzez dodanie do ciasta różnych dodatków. W tym przepisie poznasz moją wariację chrupiących placków ziemniaczanych z dodatkiem cukinii, marchewki oraz ziół prowansalskich. Od lat przygotowuję je w mojej kuchni i zawsze znikają w mgnieniu oka!
Kaloryczność: 176 kcal w 100 g.

Składniki na placki ziemniaczane z cukinią

Przygotowanie placków krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę ze szczyptą soli i odstaw do ostygnięcia. Odkryłam, że podsmażenie cebuli przed dodaniem do masy nadaje plackom niepowtarzalny, głębszy smak.
Placki ziemniaczane z cukinią - jak zrobić, przepis, krok 1
Ziemniaki i marchew obierz, a cukinię obierz, usuń pestki i miąższ. Ziemniaki, marchew i cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek obierz i wyciśnij, pietruszkę posiekaj. W misce wymieszaj ziemniaki, cukinię, czosnek, marchew, pietruszkę i cebulę. Wbij jajka i dodaj mąkę oraz zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem.
Placki ziemniaczane z cukinią - jak zrobić, przepis, krok 2
Rozgrzej patelnię z olejem i smaż najsmaczniejsze placki z cukinii z obu stron na złocisty kolor. Jeśli masa będzie zbyt wodnista, co czasem się zdarza przy soczystych warzywach, odsącz ją na sicie lub dodaj odrobinę więcej mąki.
Placki ziemniaczane z cukinią - jak zrobić, przepis, krok 3
Po usmażeniu odkładaj placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby je odsączyć trochę z tłuszczu. Te najłatwiejsze placki z cukinii i ziemniaków zachowają chrupkość, jeśli ułożysz je w jednej warstwie.
Placki ziemniaczane z cukinią - jak zrobić, przepis, krok 4
Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką podawaj gorące. Dobrze się komponują z sosem czosnkowym lub jogurtowo-ziołowym. Możesz do nich zrobić surówkę, na przykład z pomidorów. Ciekawym sposobem na podanie placków ziemniaczanych z cukinią i cebulą jest posmarowanie je serkiem twarogowym i poukładanie na nim plasterków łososia. Z mojego doświadczenia, najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, ale jeśli zostanie Ci kilka, możesz je przechować w lodówce do 2 dni i odgrzać na suchej patelni. Zawsze przygotowuję większą porcję na kolację, a następnego dnia zabieram je do pracy jako pyszny lunch!
Placki ziemniaczane z cukinią - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych

Opinie i pytania

Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!