Naleśniki i placuszki
2023.11.29
Placki ziemniaczane z cukinią
40 min
6 porcji

✓ Sprawdzony przepis | Foto: Yuliia Stsepeleva
Placki ziemniaczane to tradycyjna i prosta do przygotowania potrawa. Można ją troszeczkę urozmaicić poprzez dodanie do ciasta różnych dodatków. W tym przepisie poznasz moją wariację chrupiących placków ziemniaczanych z dodatkiem cukinii, marchewki oraz ziół prowansalskich. Od lat przygotowuję je w mojej kuchni i zawsze znikają w mgnieniu oka!
Kaloryczność: 176 kcal w 100 g.
Składniki na placki ziemniaczane z cukinią
- Ziemniaki - 600 g
- Cukinia - 600 g
- Marchewka - 100 g
- Jajka - 2 sztuki
- Cebula - 1 sztuka
- Mąka pszenna - 100 g
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Czosnek - 2 ząbki
- Natka pietruszki - 1 pęczek
- Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej - do smażenia
Przygotowanie placków krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulę ze szczyptą soli i odstaw do ostygnięcia. Odkryłam, że podsmażenie cebuli przed dodaniem do masy nadaje plackom niepowtarzalny, głębszy smak.

Ziemniaki i marchew obierz, a cukinię obierz, usuń pestki i miąższ. Ziemniaki, marchew i cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek obierz i wyciśnij, pietruszkę posiekaj. W misce wymieszaj ziemniaki, cukinię, czosnek, marchew, pietruszkę i cebulę. Wbij jajka i dodaj mąkę oraz zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem.

Rozgrzej patelnię z olejem i smaż najsmaczniejsze placki z cukinii z obu stron na złocisty kolor. Jeśli masa będzie zbyt wodnista, co czasem się zdarza przy soczystych warzywach, odsącz ją na sicie lub dodaj odrobinę więcej mąki.

Po usmażeniu odkładaj placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby je odsączyć trochę z tłuszczu. Te najłatwiejsze placki z cukinii i ziemniaków zachowają chrupkość, jeśli ułożysz je w jednej warstwie.

Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką podawaj gorące. Dobrze się komponują z sosem czosnkowym lub jogurtowo-ziołowym. Możesz do nich zrobić surówkę, na przykład z pomidorów. Ciekawym sposobem na podanie placków ziemniaczanych z cukinią i cebulą jest posmarowanie je serkiem twarogowym i poukładanie na nim plasterków łososia. Z mojego doświadczenia, najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, ale jeśli zostanie Ci kilka, możesz je przechować w lodówce do 2 dni i odgrzać na suchej patelni. Zawsze przygotowuję większą porcję na kolację, a następnego dnia zabieram je do pracy jako pyszny lunch!

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Opinie i pytania
Wypróbowałeś ten przepis? Podziel się swoim wrażeniem lub zapytaj o radę!