Dania z marchewką
50 przepisów
![Surówka z pora, marchewki i jabłka Surówka z pora, marchewki i jabłka](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10528-1600x900.jpg)
Surówka z pora, marchewki i jabłka
Soczysta i pełna smaku surówka z pora, marchewki i jabłka to jedne z najlepszych dodatków do obiadu. Za pomocą tego szybkiego i prostego przepisu urozmaicisz każde danie i zadbasz o codzienną porcję witamin. Dodatkowym atutem jest to, że wszystkie jej składniki dostępne są cały rok!
![Surówka z selera, marchewki i jabłka Surówka z selera, marchewki i jabłka](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10565-1600x900.jpg)
Surówka z selera, marchewki i jabłka
Surówki stanowią nieodłączny element dań głównych, dlatego powinny być lekkie, wspomagające trawienie, a jednocześnie nie mogą zakłócić smaku potraw. Surówka z selera, marchewki i jabłka to odświeżająca i pełna witamin propozycja, z której warto korzystać, szczególnie gdy mamy dostęp do świeżych produktów w sezonie letnim.
![Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12535-1600x900.jpg)
Sałatka z selerem konserwowym, kukurydzą i porem
Moja propozycja przepisu na nietypowy lunch zachwyci nie tylko Ciebie, ale także kolegów z pracy. Przygotuj razem ze mną sałatkę z selerem konserwowym, kukurydzą i porem, i pozwól się oczarować smakiem oraz lekkością tego tylko pozornie zwykłego dania.
![Surówka z marchewki do obiadu Surówka z marchewki do obiadu](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10531-1600x900.jpg)
Surówka z marchewki do obiadu
Marchewka to składnik, który praktycznie zawsze mamy w domu. Dlatego do obiadu najszybciej jest zrobić właśnie surówkę z marchewki. Można ją przygotować na miliony sposobów, a w tym przypadku jest ona z dodatkiem jabłka. Jeśli jednak pominie się ten składnik, będzie ona równie dobra.
![Surówka z marchewki i ananasa Surówka z marchewki i ananasa](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10769-1600x900.jpg)
Surówka z marchewki i ananasa
Dodaj trochę egzotyczności do codziennego jadłospisu, poprzez przygotowanie surówki z marchewki i ananasa. Dzięki ananasowi i marchewce ta surówka jest soczysta i słodka. Świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Koniecznie wypróbuj ten przepis i dodaj odrobinę świeżości posiłkom!
![Surówka z czerwonej kapusty z majonezem Surówka z czerwonej kapusty z majonezem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/03/przepis-12829-1600x900.jpg)
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
Kiedy gotowanie obiadu zajmuje wiele czasu, warto wówczas postawić na prosty dodatek. Surówka z czerwonej kapusty z majonezem idealnie łączy się z wieprzowiną i drobiem, będzie również stanowić świetną parę do dań rybnych.
![Zupa kalafiorowa z makaronem Zupa kalafiorowa z makaronem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-11216-1600x900.jpg)
Zupa kalafiorowa z makaronem
Pyszna, aromatyczna i bardzo sycąca zupa kalafiorowa z makaronem to pomysł na obiad, który posmakuje nawet największemu niejadkowi! Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu i równie szybko znika z talerza. Jest to dobry sposób na wykorzystanie rosołu z niedzieli!
![Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10637-1600x900.jpg)
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Zapraszam do przepisu na przepyszną surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki. To połączenie smaku, lekkości i świeżości, które doskonale komponuje się z różnorodnymi daniami. Ta surówka jest gotowa od razu po przygotowaniu i znakomicie nadaje się jako dodatek do obiadu lub zdrowa przekąska.
![Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10678-1600x900.jpg)
Surówka z białej kapusty i marchewki z majonezem
Przepis na klasyczną surówkę do obiadu – z białej kapusty i marchewki z majonezem. Szybka w przygotowaniu, zdrowa i przede wszystkim smaczna. Po prostu same zalety! Pasuje do większości dań mięsnych czy rybnych. Ten podstawowy przepis można jeszcze urozmaicić, dodając np. jabłko, chrzan czy cebulę.
![Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12140-1600x900.jpg)
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret
Surówki od wielu pokoleń stanowią nieodłączny element jako dodatki szczególnie do dań obiadowych. Ich różnorodność może przyprawiać o zawrót głowy, jednak najczęściej te najprostsze są najlepsze. Surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret świetnie pasuje do dań mięsnych i rybnych!
![Idealna surówka do ryby smażonej Idealna surówka do ryby smażonej](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11451-1600x900.jpg)
Idealna surówka do ryby smażonej
Nie wyobrażam sobie podania smażonej ryby bez ziemniaków z koperkiem i surówki. To klasyczne połączenie często pojawia się na moim stole. Najlepsza surówka do ryby jest jednocześnie kwaśna i słodka, a do tego przyjemnie chrupie. Wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis!
![Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12379-1600x900.jpg)
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej
Surówka z białej kapusty w zalewie słodko kwaśnej to zestaw witamin, składników odżywczych, a do tego pełen bukiet przeciwstawnych smaków. Prostota tego dania sprawia, że tak przyrządzoną surówkę możesz jeść z korzyścią dla zdrowia tak często, jak tylko masz ochotę.
![Surówka z sałaty lodowej i marchewki Surówka z sałaty lodowej i marchewki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10868-1600x900.jpg)
Surówka z sałaty lodowej i marchewki
Porządny obiad nie może się odbyć bez dobrej surówki. Surówka z sałaty lodowej i marchewki to wyśmienity dodatek do posiłku. Przygotowanie surówki to zaledwie kilka minut, a dostarcza niezbędną porcję warzyw do codziennej diety. Do tego jest przepyszna!
![Surówka z cukinii i marchewki do obiadu Surówka z cukinii i marchewki do obiadu](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/09/przepis-10667-1600x900.jpg)
Surówka z cukinii i marchewki do obiadu
Cukinie można jeść w wielu postaciach, ale nie każdy wie, że bardzo dobrze smakuje na surowo. Dobrym pomysłem jest podanie surówki z cukinii i marchewki do obiadu. Do jedzenia na surowo najlepiej sprawdza się młoda cukinia. Surówka z cukinii i marchewki jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna!
![Surówka z selera i marchewki Surówka z selera i marchewki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10558-1600x900.jpg)
Surówka z selera i marchewki
Surówka z selera i marchewki ma wiele cennych dla podniebienia zalet, a zarazem jest tania i szybka w przygotowaniu. Chrupiąca, pachnąca, świeża, smaczna, doskonale pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Marchewki są niewyczerpanym źródłem minerałów i błonnika, a seler jest nawet uznawany za roślinę leczniczą!
![Surówka z kalarepy do obiadu Surówka z kalarepy do obiadu](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11432-1600x900.jpg)
Surówka z kalarepy do obiadu
Surówka z kalarepy to zdrowy i smaczny dodatek, który można przygotować o każdej porze roku. Łatwo dostępne składniki i prostota wykonania sprawiają, że surówka dość często gości na moim talerzu. Podaję ją do tradycyjnych schabowych, drobiowych bitek i dań mięsnych z grilla.
![Zupa gulaszowa z pieczarkami Zupa gulaszowa z pieczarkami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11420-1600x900.jpg)
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami to jednogarnkowy posiłek, po którym drugie danie staje się zbędne. Jest bardzo sycąca, zawiera sporą porcję mięsa i warzyw. Choć niektórzy dają do zupy gulaszowej wieprzowinę, dla mnie zawsze musi być to mięso wołowe, bo w nim tkwi cały smak tego dania.
![Zupa kalafiorowa z ziemniakami Zupa kalafiorowa z ziemniakami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12264-1600x900.jpg)
Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Lekka i prosta do przygotowania zupa kalafiorowa z ziemniakami to wyśmienity pomysł na smaczny posiłek. Warzywa najpierw podsmażam i dopiero wtedy zalewam ciepłym wywarem, dlatego zupa ma niepowtarzalny smak i aromat. Możesz do niej wykorzystać bulion warzywny lub mięsny, albo użyć rosołu.
![Papryka faszerowana mięsem mielonym Papryka faszerowana mięsem mielonym](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11888-1600x900.jpg)
Papryka faszerowana mięsem mielonym
Papryka faszerowana to danie, które występuje w wielu kuchniach na całym świecie. Przypomina trochę gołąbki, ale zamiast kapusty mamy paprykę. Farsz też jest podobny, ale ja dodaję do niego marchewkę. Samo jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, ale musi spędzić około godzinę w piekarniku.
![Zupa kalafiorowa jak u babci Zupa kalafiorowa jak u babci](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/02/przepis-12431-1600x900.jpg)
Zupa kalafiorowa jak u babci
Zupa kalafiorowa z tego przepisu smakuje tak dobrze jak u babci. Zupa jest nie tylko pyszna, ale też pożywna i bardzo zdrowa. Kalafior jest bogatym źródłem witamin, minerałów i innych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm.
![Placki ziemniaczane z cukinią Placki ziemniaczane z cukinią](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11800-1600x900.jpg)
Placki ziemniaczane z cukinią
Placki ziemniaczane to tradycyjna i prosta do przygotowania potrawa. Można ją troszeczkę urozmaicić poprzez dodanie do ciasta różnych dodatków. W tym przepisie poznasz moją wariację placków ziemniaczanych z dodatkiem cukinii, marchewki oraz ziół prowansalskich.
![Makaron udon z kurczakiem Makaron udon z kurczakiem](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/04/przepis-13040-1600x900.jpg)
Makaron udon z kurczakiem
Orientalne składniki są coraz częściej dostępne w popularnych marketach, a to wręcz zachęca do eksperymentowania w kuchni. Dzisiaj mam dla Was przepis na pochodzący z Japonii makaron udon, który wyśmienicie smakuje w połączeniu z kurczakiem i warzywami!
![Ryba po grecku Ryba po grecku](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11509-1600x900.jpg)
Ryba po grecku
Smażona ryba w pysznym sosie marchewkowo-pomidorowym, czyli tradycyjna polska ryba po grecku. Kojarzona głównie z wigilijnym stołem, ale można się nią zachwycać cały rok. Jest to świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację, ale też na różne uroczystości.
![Zupa meksykańska z pulpecikami Zupa meksykańska z pulpecikami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-12045-1600x900.jpg)
Zupa meksykańska z pulpecikami
Uwielbiam kuchnię meksykańską, ponieważ jest pikantna i ma niepowtarzalny smak. Dzięki temu, że używa się w niej dużo papryki, kukurydzy i fasoli, potrawy są niezwykle kolorowe, zdrowe i sycące. Zapraszam Cię do poznania mojego przepisu na zupę meksykańską z pulpecikami z mięsa wołowego!
![Surówka z białej kapusty i marchewki Surówka z białej kapusty i marchewki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10534-1600x900.jpg)
Surówka z białej kapusty i marchewki
Dzisiaj przychodzę do Was z tradycyjnym dodatkiem do domowego obiadu – surówką z białej kapusty i marchewki. To klasyczne połączenie smaków można podać do prawie każdego dania. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a jej słodko-kwaśny smak sprawią, że z chęcią sięgniecie po dokładkę!
![Golonka w piwie po bawarsku Golonka w piwie po bawarsku](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11979-1600x900.jpg)
Golonka w piwie po bawarsku
Bawaria to niemiecki land, słynący między innymi z piwa. To właśnie tam co roku odbywa się największy festiwal piwa – Oktoberfest. Jednym z popularnych dań w tym regionie jest golonka wieprzowa – po niemiecku Schweinshaxe. W tym przepisie pokażę Ci, jak zrobić tradycyjną golonkę w piwie po bawarsku.
![Zupa z pulpecikami z mięsa mielonego Zupa z pulpecikami z mięsa mielonego](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/12/przepis-11987-1600x900.jpg)
Zupa z pulpecikami z mięsa mielonego
Szukacie dania sycącego i rozgrzewającego na chłodne zimowe dni? Świetnie się składa, gdyż mam dla Was przepis na nieziemską zupę z pulpecikami z mięsa mielonego. Jest pyszna, nieco pikantna, ale świetnie rozgrzewa i nie da się obok niej przejść obojętnie!
![Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10519-1600x900.jpg)
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka
Surówka z białej rzodkwi, marchewki i jabłka to pyszny i zdrowy dodatek do każdego posiłku. Dzięki ostrości białej rzodkwi, ma wyrazisty smak, a marchew i jabłko dodają słodyczy. Co więcej, biała rzodkiew korzystnie oddziałuje na nasz organizm, m.in. wzmacnia odporność i poprawia perystaltykę jelit.
![Zupa szpinakowa z mrożonki Zupa szpinakowa z mrożonki](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/11/przepis-11440-1600x900.jpg)
Zupa szpinakowa z mrożonki
Niewiele potraw wymaga tak mało czasu na przygotowanie, jak zupa szpinakowa z mrożonki. Wbrew pozorom, mrożone warzywa mają tyle samo witamin co świeże, więc dostarcza sporą dawkę zdrowych składników. Co więcej, zupa jest wyjątkowo smaczna, dietetyczna i niskobudżetowa. Ucieszą się zwłaszcza studenci!
![Surówka z marchewki i pora Surówka z marchewki i pora](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/08/przepis-10446-1600x900.jpg)
Surówka z marchewki i pora
Dodatki do obiadu powinny być starannie dobrane. Nie mogą zdominować smaku głównej potrawy, ale dobrze jeśli lekko przełamują smak. Słodka marchewka idealnie komponuje się z wyraźnym i nieco ostrym smakiem pora. Przygotowanie surówki z marchewki i pora zajmie kilka chwil.
Dania z pomarańczami
Dania z białą rybą
Dania z dynią
Dania z golonką
Dania z piwem
Dania z glonami (wodorostami)
Dania z marchewką – przepisy
Największą zaletą marchewki jest jej całoroczna dostępność, dzięki czemu w każdym sezonie można przygotować z niej naprawdę pyszne posiłki. Dania z marchewką mają też taką zaletę, że są bardzo różnorodne w smaku, a to sprawia, że marchewka nigdy się nie nudzi i nierzadko pojawia w codziennym menu. Podawane na kolację, obiad lub jako dodatek do głównego posiłku dania z marchewki są dla wielu osób po prostu podstawą domowej zdrowej kuchni.
Marchewki dobrze smakują w każdej formie: surowej, gotowanej, pieczonej, duszonej, a nawet smażonej. Delikatnie słodkawy smak często pozwala na przygotowanie tego samego dania z marchewką w wersji na słodko i wytrawnie, jak np. surówki obiadowe czy placki z tartych warzyw.
Dania z marchewką, takie jak surówki, faszerowana papryka czy pulpety mięsne z marchewką wymagają świeżych i twardych warzyw. Natomiast w zupach z powodzeniem można wykorzystać marchewki, które są już delikatnie miękkie. Nie trzeba ich trzeć, więc nie sprawią kłopotu, a gotowanie w zupie i tak je rozmiękczy.
Warto pamiętać o tym, aby dania z marchewką podawać w towarzystwie zdrowego tłuszczu, np. oliwy z oliwek. W takim połączeniu zawarta w marchewkach witamina A jest lepiej przyswajalna przez organizm. Dlatego surówki i inne dania z marchewką powinny być podawane z dressingiem lub sosem na bazie oliwy lub z posypką z kruszonych orzechów.
Marchewki dobrze smakują w każdej formie: surowej, gotowanej, pieczonej, duszonej, a nawet smażonej. Delikatnie słodkawy smak często pozwala na przygotowanie tego samego dania z marchewką w wersji na słodko i wytrawnie, jak np. surówki obiadowe czy placki z tartych warzyw.
Dania z marchewką, takie jak surówki, faszerowana papryka czy pulpety mięsne z marchewką wymagają świeżych i twardych warzyw. Natomiast w zupach z powodzeniem można wykorzystać marchewki, które są już delikatnie miękkie. Nie trzeba ich trzeć, więc nie sprawią kłopotu, a gotowanie w zupie i tak je rozmiękczy.
Warto pamiętać o tym, aby dania z marchewką podawać w towarzystwie zdrowego tłuszczu, np. oliwy z oliwek. W takim połączeniu zawarta w marchewkach witamina A jest lepiej przyswajalna przez organizm. Dlatego surówki i inne dania z marchewką powinny być podawane z dressingiem lub sosem na bazie oliwy lub z posypką z kruszonych orzechów.