Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami
40 min
4 porcje
Leczo to moja ulubiona potrawa z cukinii. To wywodzące się z Węgier, jednogarnkowe danie można przygotowywać przez cały rok, jednak najlepiej smakuje latem, gdy warzywa są świeże i pełne smaku. Zapraszam na mój przepis na leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami!
Kaloryczność: 80 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Niskotłuszczowa.
Składniki
- Cukinia - 1 kg
- Kiełbasa - 450 g
- Pieczarki - 300 g
- Papryka - 2 sztuki
- Pomidory - 2-3 sztuki
- Cebula - 1-2 sztuki
- Przecier pomidorowy - 500 ml
- Koncentrat pomidorowy - 1,5 łyżki
- Papryka słodka (w proszku) - 2 łyżeczki
- Papryka ostra - 1 łyżeczka
- Bazylia - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej - 4 łyżki
Przygotowanie
Kiełbasę pokrój w półplasterki. W zależności od tego, jakiej kiełbasy użyjesz oraz Twoich preferencji, możesz ją obrać ze skóry lub pominąć ten krok. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim kiełbasę do momentu, aż się delikatnie zarumieni. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj do kiełbasy i smaż razem około 10-15 minut.
Cukinię i pomidory pokrój w kostkę. Jeśli cukinia ma twardą skórę, należy ją obrać. Z papryki wydrąż gniazdko nasienne i pokrój ją w większą kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
Paprykę i pieczarki dodaj do garnka z kiełbasą i cebulą. Smaż przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, a następnie dodaj pomidory i cukinie oraz przyprawy. Smaż jeszcze przez chwilę, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj przecier pomidorowy oraz koncentrat i duś leczo pod przykryciem 20-30 minut (do zmięknięcia warzyw) albo dłużej. Moim zdaniem, im dłużej leczo się dusi, tym jest smaczniejsze, ale są też zwolennicy krótkiego gotowania tego dania – dostosuj więc czas do swoich preferencji.
Leczo podawaj na gorąco ze świeżym pieczywem. Przed podaniem możesz posypać danie świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze