Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci

35 min
4 porcje
Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci
Foto: Yuliia Stsepeleva
Idealnym daniem, które sprawi, że poczujemy się jak u babci to pulpety w sosie pomidorowym. To smaczne i sycące danie uwielbiają wszyscy – czy to dzieci, czy dorośli. Pulpety są soczyste i mięciutkie, a sos pomidorowy dodaje im charakteru i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa!
Kaloryczność: 145 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Przygotuj czosnek i cebulę: czosnek obierz i posiekaj lub wyciśnij, cebulę obierz i posiekaj. Podsmaż cebulę do momentu zarumienienia na rozgrzanej patelni z połową oliwy z oliwek i odstaw ją do ostygnięcia.
Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 1
Mięso mielone wymieszaj dokładnie z bułką tartą, wyciśniętym czosnkiem, podsmażoną cebulą i przyprawami. Następnie uformuj z masy mięsnej niewielkie kuleczki i obtocz je w mące.
Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 2
Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę z oliwek. Kiedy oliwa będzie już rozgrzana, ułóż na niej pulpeciki. Smaż je z obu stron przez kilka minut, aż do momentu zarumienienia.
Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 3
Dodaj pomidory w puszce i wodę. Gotuj przez około 10 minut pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze przez około 15 minut, ciągle mieszając. Jeśli będzie taka potrzeba, dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 4
Pulpety są uniwersalne i nadają się do wszystkiego. Możesz je podać z makaronem, ziemniakami, ryżem lub kaszą. Dodaj do tego ulubioną surówkę i z pewnością pulpety w sosie pomidorowym będą tak pyszne jak u babci!
Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze

Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci – przepis

W języku angielskim funkcjonuje zwrot «comfort food», którym opisuje się jedzenie sprawiające nam nie tylko przyjemność, lecz także komfort. Najczęściej tym jedzeniem okazują się być dania znane nam z dzieciństwa, gotowane przez rodziców lub dziadków, na przykład pulpety w sosie pomidorowym jak u babci. Jedząc je czujemy się bezpiecznie, komfortowo i przytulnie.

Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci są łatwe do odtworzenia. Przygotowywane są ze znanych i dostępnych składników, a ich magia polega na znajomości kilku babcinych, kuchennych trików. Z tym przepisem poradzi sobie każda osoba, która potrzebuje szybkiego, smacznego i przywołującego dobre wspomnienia dania.

Babcie wiedziały, że sekretem smacznych pulpetów jest mieszanie różnych typów mięsa. Ty również z tego nie rezygnuj i wykorzystaj mięso wieprzowo-wołowe, jak w naszym przepisie lub przygotuj własną mieszankę (może być wieprzowo-drobiowa). Nie zapomnij również o dodaniu do mięsa podsmażonej cebulki o słodkawym smaku, bez której nie obejdą się pulpety w sosie pomidorowym jak u babci.

Tego typu danie można podawać na obiad lub kolację, a także zabrać ze sobą do pracy na wczesny lunch. Pulpety w sosie pomidorowym podaje się z gotowanymi ziemniakami, makaronem (najlepiej świderkami) lub ryżem. Możesz też przygotować większą porcję pulpetów i każdego dnia podawać je z innym dodatkiem.