Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami
40 min
4 porcje
![Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12391-1600x900.jpg)
Foto: Yuliia Stsepeleva
Leczo to moja ulubiona potrawa z cukinii. To wywodzące się z Węgier, jednogarnkowe danie można przygotowywać przez cały rok, jednak najlepiej smakuje latem, gdy warzywa są świeże i pełne smaku. Zapraszam na mój przepis na leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami!
Kaloryczność: 80 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Niskotłuszczowa.
Składniki
- Cukinia - 1 kg
- Kiełbasa - 450 g
- Pieczarki - 300 g
- Papryka - 2 sztuki
- Pomidory - 2-3 sztuki
- Cebula - 1-2 sztuki
- Przecier pomidorowy - 500 ml
- Koncentrat pomidorowy - 1,5 łyżki
- Papryka słodka (w proszku) - 2 łyżeczki
- Papryka ostra - 1 łyżeczka
- Bazylia - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
- Olej - 4 łyżki
Przygotowanie
Kiełbasę pokrój w półplasterki. W zależności od tego, jakiej kiełbasy użyjesz oraz Twoich preferencji, możesz ją obrać ze skóry lub pominąć ten krok. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim kiełbasę do momentu, aż się delikatnie zarumieni. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj do kiełbasy i smaż razem około 10-15 minut.
![Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 1 Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12391-krok-1-800x450.jpg)
Cukinię i pomidory pokrój w kostkę. Jeśli cukinia ma twardą skórę, należy ją obrać. Z papryki wydrąż gniazdko nasienne i pokrój ją w większą kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
![Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 2 Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12391-krok-2-800x450.jpg)
Paprykę i pieczarki dodaj do garnka z kiełbasą i cebulą. Smaż przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, a następnie dodaj pomidory i cukinie oraz przyprawy. Smaż jeszcze przez chwilę, mieszając od czasu do czasu.
![Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 3 Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12391-krok-3-800x450.jpg)
Dodaj przecier pomidorowy oraz koncentrat i duś leczo pod przykryciem 20-30 minut (do zmięknięcia warzyw) albo dłużej. Moim zdaniem, im dłużej leczo się dusi, tym jest smaczniejsze, ale są też zwolennicy krótkiego gotowania tego dania – dostosuj więc czas do swoich preferencji.
![Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 4 Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12391-krok-4-800x450.jpg)
Leczo podawaj na gorąco ze świeżym pieczywem. Przed podaniem możesz posypać danie świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.
![Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 5 Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 5](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2024/01/przepis-12391-krok-5-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze