Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami

40 min
4 porcje
Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami
Foto: Yuliia Stsepeleva
Leczo to moja ulubiona potrawa z cukinii. To wywodzące się z Węgier, jednogarnkowe danie można przygotowywać przez cały rok, jednak najlepiej smakuje latem, gdy warzywa są świeże i pełne smaku. Zapraszam na mój przepis na leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami!
Kaloryczność: 80 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Kiełbasę pokrój w półplasterki. W zależności od tego, jakiej kiełbasy użyjesz oraz Twoich preferencji, możesz ją obrać ze skóry lub pominąć ten krok. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim kiełbasę do momentu, aż się delikatnie zarumieni. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj do kiełbasy i smaż razem około 10-15 minut.
Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 1
Cukinię i pomidory pokrój w kostkę. Jeśli cukinia ma twardą skórę, należy ją obrać. Z papryki wydrąż gniazdko nasienne i pokrój ją w większą kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.
Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 2
Paprykę i pieczarki dodaj do garnka z kiełbasą i cebulą. Smaż przez 10 minut, aż warzywa zmiękną, a następnie dodaj pomidory i cukinie oraz przyprawy. Smaż jeszcze przez chwilę, mieszając od czasu do czasu.
Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 3
Dodaj przecier pomidorowy oraz koncentrat i duś leczo pod przykryciem 20-30 minut (do zmięknięcia warzyw) albo dłużej. Moim zdaniem, im dłużej leczo się dusi, tym jest smaczniejsze, ale są też zwolennicy krótkiego gotowania tego dania – dostosuj więc czas do swoich preferencji.
Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 4
Leczo podawaj na gorąco ze świeżym pieczywem. Przed podaniem możesz posypać danie świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.
Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze