Mięciutkie kluski leniwe z serem jak u babci
25 min
4 porcje
Kluski leniwe są bardzo podobne do kopytek, ale zamiast ziemniaków daje się do nich twaróg. Dobrze smakują zarówno na słodko, jak i na słono – ale ja najbardziej lubię w wersji słodkiej, jak robiła moja babcia. Mieciutkie pierogi leniwe przygotowuję najczęściej na deser, choć można je również podać na jarski obiad.
Kaloryczność: 192 kcal w 100 g.
Dieta:
Wegetariańska.
Składniki
Na leniwe
- Twaróg (ser biały tłusty lub półtłusty) - 450 g
- Jajka - 1 sztuka
- Mąka pszenna - 200 g + do obsypania
- Sól - szczypta
Do podania
- Masło - 50 g
- Cukier (lub cukier wanilinowy) - kilka łyżeczek
Przygotowanie
Rozdrobnij twaróg za pomocą tłuczka do ziemniaków i dodaj mąkę, jajko oraz sól. Dokładnie wymieszaj masę serową, żeby nie miała grudek.
Stolnicę lub blat roboczy obsyp mąką. Z ciasta uformuj równe wałki (wyjdą około 2-3), a następnie potnij je na skośne kawałki o grubości około 1-2 cm. Możesz użyć do tego noża posypanego mąką pszenną, wtedy nie będzie się tak bardzo przyklejać do ciasta.
Kluski wrzucaj na wrzącą osoloną wodę, gotuj na średnim ogniu przez 3-5 minut i wyciągaj po chwili od wypłynięcia na powierzchnię. Najlepiej użyj do wyciągania łyżki cedzakowej.
Do osobnego rondelka włóż masło i roztop je na małym ogniu. Kluski leniwe podawaj od razu po przygotowaniu, polej roztopionym masłem i posyp cukrem (ilość cukru zależy od Twoich preferencji). Dobrze smakują też z sosem jogurtowo-owocowym.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze