Mięso w słoiku z galaretką

3 godz. 25 min
10 porcji
Mięso w słoiku z galaretką
Foto: Natalya Ugryumova, stock.adobe.com
Mięso w słoiku z galaretką smakuje wybornie, ale kupując w sklepie nie masz stuprocentowej pewności, co jest w środku. Dlatego warto je przygotować samodzielnie, mimo że jest to proces dość pracochłonny. Wypróbuj mój przepis na domową konserwę mięsną, a sklepowe już nie będą Ci smakować!
Kaloryczność: 245 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Odkrój tłuste części od reszty mięsa. Chude kawałki pokrój w kostkę o wielkości około 1 x 1 cm, a tłuste kawałki zmiel wraz z boczkiem w maszynce do mielenia lub pokrój w drobną kosteczkę.
Czosnek obierz, wyciśnij przez praskę i dodaj do mięsa wraz z solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Możesz także użyć inne przyprawy według własnego uznania, np. tymianek, kminek, chili.
Żelatynę zalej 3-4 łyżkami wody i odstaw do napęcznienia, a następnie delikatnie ją podgrzej (nie doprowadzaj do wrzenia!), przestudź i wraz z resztą wody dodaj do mięsa. Całość dokładnie przemieszaj i wstaw do lodówki na minimum całą noc, a najlepiej na 24 godziny.
Przygotuj słoiki, będziesz potrzebować około 6-8 sztuk o pojemności 500 ml. Wyparz je i dobrze osusz. Wyciągnij mięso z lodówki, przemieszaj i powkładaj do słoików. Nie zapełniaj do pełna, ponieważ pod żadnym pozorem mięso nie może dotykać nakrętki, zostaw około 2 cm przerwy.
Dno dużego garnka wyłóż ściereczką i włóż do niego słoiki, tak aby się nie dotykały. Zalej zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i zagotuj, a następnie gotuj przez 1 godzinę od momentu gotowania. Zdejmij garnek z gazu, ostudź i odstaw słoiki na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Cały proces pasteryzowania powtórz dwukrotnie, za każdym razem zmniejszając czas gotowania o 15 minut.
Mięso w słoiku z galaretką poddane tyndalizacji (czyli trzykrotnej pasteryzacji) możesz przechowywać nawet przez kilka miesięcy. Świetnie smakuje na kanapkach czy jako składnik dań obiadowych.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze