Nachosy zapiekane z mielonym mięsem i serem

30 min
4 porcje
Nachosy zapiekane z mielonym mięsem i serem
Foto: Aleksandra Maksimowska
Nachosy zapiekane z mielonym mięsem i serem to świetny przepis na szybką i smaczną przekąskę, idealną na filmowy wieczór czy spotkanie z przyjaciółmi. Połączenie chrupiących nachos, soczystego mięsa i roztopionego sera tworzy niespotykane danie, które z pewnością zapadnie każdemu na długo w pamięci.
Kaloryczność: 320 kcal w 100 g.

Składniki

  • Nachosy (ok. 300 g) - 1 paczka
  • Mięso mielone (wołowe) - 500 g
  • Cebula - 1 sztuka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryka (czerwona) - 1 sztuka
  • Sos salsa - 200 ml
  • Ser cheddar (starty) - 200 g
  • Kumin (mielony) - 1 łyżeczka
  • Papryka mielona (słodka) - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz - do smaku
  • Kolendra (świeża) - do dekoracji

Przygotowanie

Na patelni na średnim ogniu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty czosnek, aż staną się złociste. Dodaj mielone mięso wołowe i smaż, aż będzie całkowicie brązowe. Dopraw kuminem, słodką papryką, solą i pieprzem. Mieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Nachosy zapiekane z mielonym mięsem i serem - jak zrobić, przepis, krok 1
Ułóż warstwę nachos w naczyniu żaroodpornym, następnie równomiernie rozprowadź mięso, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, polej wszystko sosem salsa i posyp obficie startym serem cheddar.
Nachosy zapiekane z mielonym mięsem i serem - jak zrobić, przepis, krok 2
Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 10-15 minut, aż ser się roztopi i zacznie się rumienić. Podawaj danie jeszcze gorące, posypując posiekaną kolendrą.
Nachosy zapiekane z mielonym mięsem i serem - jak zrobić, przepis, krok 3
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Justyna Wesołowska
Komentarze