Strogonow z pieczarkami i ogórkiem kiszonym

2 godz.
4 porcje
Strogonow z pieczarkami i ogórkiem kiszonym
Foto: Eduard Zhukov, stock.adobe.com
Strogonow to pyszne, rozgrzewające i idealne danie na każdą okazję, nieważne czy to codzienny obiad, czy przyjęcie. Klasycznie przygotowuje się z mięsa wołowego, ale możesz je zastąpić wieprzowiną lub drobiem. Wypróbuj Mój przepis na Strogonow z pieczarkami i ogórkiem kiszonym.
Kaloryczność: 136 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Wołowinę oczyść i pokrój w krótkie, wąskie paski, obsyp mąką pszenną i wymieszaj tak, aby każdy kawałek mięsa był pokryty mąką. Pieczarki i ogórka kiszonego pokrój w pół plasterki, paprykę w paski, a cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso, paprykę słodką i wędzoną, chili, pieprz oraz majeranek. Jeśli nie lubisz smaku wędzonej papryki, pomiń ją, a w razie preferowania pikantnych dań - użyj więcej chili. Całość mocno podsmaż, następnie zalej dwoma szklankami gorącej wody i duś pod przykryciem przez około 30 minut.
Do mięsa dodaj grzyby, czosnek, paprykę oraz sól i duś jeszcze przez około godzinę, aż mięso stanie się miękkie. Jeśli Strogonow będzie zbyt gęsty, dolej więcej gorącej wody.
Dodaj koncentrat pomidorowy oraz ogórka kiszonego i gotuj jeszcze przez 5-10 minut. W razie konieczności dopraw do smaku solą i pieprzem.
Strogonow z pieczarkami i ogórkiem kiszonym podawaj ze świeżym pieczywem i posiekaną natką pietruszki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze