Strogonow z pieczarkami i ogórkiem kiszonym
2 godz.
4 porcje
Strogonow to pyszne, rozgrzewające i idealne danie na każdą okazję, nieważne czy to codzienny obiad, czy przyjęcie. Klasycznie przygotowuje się z mięsa wołowego, ale możesz je zastąpić wieprzowiną lub drobiem. Wypróbuj Mój przepis na Strogonow z pieczarkami i ogórkiem kiszonym.
Kaloryczność: 136 kcal w 100 g.
Składniki
- Wołowina - 500 g
- Papryka (czerwona) - 1 sztuka
- Pieczarki - 150 g
- Cebula - 1-2 sztuki
- Ogórki kiszone - 2-3 sztuki
- Czosnek - 2-3 ząbki
- Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
- Olej - 2 łyżki
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Papryka wędzona - 1 łyżeczka
- Chili - 1/4 łyżeczki
- Majeranek - 1 łyżeczka
- Mąka pszenna - 1 łyżka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Wołowinę oczyść i pokrój w krótkie, wąskie paski, obsyp mąką pszenną i wymieszaj tak, aby każdy kawałek mięsa był pokryty mąką. Pieczarki i ogórka kiszonego pokrój w pół plasterki, paprykę w paski, a cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso, paprykę słodką i wędzoną, chili, pieprz oraz majeranek. Jeśli nie lubisz smaku wędzonej papryki, pomiń ją, a w razie preferowania pikantnych dań - użyj więcej chili. Całość mocno podsmaż, następnie zalej dwoma szklankami gorącej wody i duś pod przykryciem przez około 30 minut.
Do mięsa dodaj grzyby, czosnek, paprykę oraz sól i duś jeszcze przez około godzinę, aż mięso stanie się miękkie. Jeśli Strogonow będzie zbyt gęsty, dolej więcej gorącej wody.
Dodaj koncentrat pomidorowy oraz ogórka kiszonego i gotuj jeszcze przez 5-10 minut. W razie konieczności dopraw do smaku solą i pieprzem.
Strogonow z pieczarkami i ogórkiem kiszonym podawaj ze świeżym pieczywem i posiekaną natką pietruszki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze