Puszyste naleśniki bez mleka na wodzie

35 min
6 porcji
Puszyste naleśniki bez mleka na wodzie
Foto: Yuliia Stsepeleva
Wbrew pozorom mleko nie jest obowiązkowym składnikiem naleśników. Więc jeśli nie możesz spożywać mleka lub zabrakło Ci go w lodówce, w tym przepisie powiem Ci jak zrobić naleśniki bez mleka! Mleko w naleśnikach można zastąpić wodą lub napojem roślinnym (np. owsianym, kokosowym, sojowym).
Kaloryczność: 116 kcal w 100 g.

Składniki

Przygotowanie

Składniki na ciasto naleśnikowe powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiej do miski i odstaw na bok. W drugiej misce rozbij jajka ze szczyptą soli, dodaj do nich olej, wodę i mleko roślinne (jeśli go używasz) oraz mąkę.
Puszyste naleśniki bez mleka na wodzie - jak zrobić, przepis, krok 1
Całość dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek i odstaw na około 30 minut, żeby mąka napęczniała.
Puszyste naleśniki bez mleka na wodzie - jak zrobić, przepis, krok 2
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju, wylewaj trochę ciasta (tak, aby przykryło dno) i smaż z obu stron. Zazwyczaj smaruję patelnię olejem tylko przed pierwszym naleśnikiem, ale jeśli ciasto przywiera do dna, możesz to robić częściej.
Puszyste naleśniki bez mleka na wodzie - jak zrobić, przepis, krok 3
Naleśniki smaruj ulubionym farszem i podawaj zawinięte. Naleśniki bez mleka możesz podać w wersji słodkiej lub wytrawnej.
Puszyste naleśniki bez mleka na wodzie - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze