Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
40 min
8 porcji
Szpinak można nienawidzić lub kochać. Ja z pewnością należę do tej drugiej grupy, dlatego dzisiaj przygotowałam dla was bardzo proste i jednocześnie przepyszne danie, czyli naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą. To jest danie idealne zarówno na obiad, jak i kolację!
Kaloryczność: 115 kcal w 100 g.
Składniki
Ciasto na naleśniki
- Mleko - 1 szklanka
- Woda gazowana (może być lekko gazowana) - 1,5 szklanki
- Mąka pszenna - 2 szklanki
- Olej roślinny - 30 g
- Jajka - 1 sztuka
- Sól - 1 szczypta
Farsz
- Szpinak (najlepiej świeży) - 400 g
- Czosnek - 3-4 ząbki
- Cebula (mała) - 1 sztuka
- Mozzarella (kulka) - 2 opakowania po 220 g
- Pomidory koktajlowe - 100 g
- Masło - 2-3 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Przygotuj ciasto na naleśniki: wymieszaj mąkę, jajko, olej, wodę gazowaną, mleko i szczyptę soli. Odstaw na około 15 minut, aby ciasto trochę zgęstniało. Usmaż naleśniki na suchej patelni lub posmarowanej niewielką ilością oleju.
Przygotuj składniki do farszu. Umyj szpinak i pomidorki koktajlowe. Czosnek i cebulę obierz i posiekaj. Mozzarelle odsącz i pokrój w plastry. Pomidory koktajlowe przekrój na pół. Możesz użyć również zwykłych pomidorów, wtedy pokrój je w plastry.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę do momentu jej zeszklenia. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez około 1 minutę. Dodaj szpinak i duś do czasu, aż zmięknie i większość wody odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Posmaruj naleśniki farszem, ułóż na nim plastry mozzarelli i pomidorki koktajlowe. Zawiń naleśniki. Ja najbardziej lubię, kiedy są złożone w koperty, ale możesz je też zawinąć w rulony albo jak krokiety.
Naleśniki możesz jeść bezpośrednio po złożeniu albo dodatkowo je obsmażyć lub opiec. Dobrze do nich smakuje sos czosnkowy lub majonez.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze