Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą

40 min
8 porcji
Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą
Foto: Yuliia Stsepeleva
Szpinak można nienawidzić lub kochać. Ja z pewnością należę do tej drugiej grupy, dlatego dzisiaj przygotowałam dla was bardzo proste i jednocześnie przepyszne danie, czyli naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą. To jest danie idealne zarówno na obiad, jak i kolację!
Kaloryczność: 115 kcal w 100 g.

Składniki

Ciasto na naleśniki
  • Mleko - 1 szklanka
  • Woda gazowana (może być lekko gazowana) - 1,5 szklanki
  • Mąka pszenna - 2 szklanki
  • Olej roślinny - 30 g
  • Jajka - 1 sztuka
  • Sól - 1 szczypta
Farsz

Przygotowanie

Przygotuj ciasto na naleśniki: wymieszaj mąkę, jajko, olej, wodę gazowaną, mleko i szczyptę soli. Odstaw na około 15 minut, aby ciasto trochę zgęstniało. Usmaż naleśniki na suchej patelni lub posmarowanej niewielką ilością oleju.
Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić, przepis, krok 1
Przygotuj składniki do farszu. Umyj szpinak i pomidorki koktajlowe. Czosnek i cebulę obierz i posiekaj. Mozzarelle odsącz i pokrój w plastry. Pomidory koktajlowe przekrój na pół. Możesz użyć również zwykłych pomidorów, wtedy pokrój je w plastry.
Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić, przepis, krok 2
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę do momentu jej zeszklenia. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez około 1 minutę. Dodaj szpinak i duś do czasu, aż zmięknie i większość wody odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić, przepis, krok 3
Posmaruj naleśniki farszem, ułóż na nim plastry mozzarelli i pomidorki koktajlowe. Zawiń naleśniki. Ja najbardziej lubię, kiedy są złożone w koperty, ale możesz je też zawinąć w rulony albo jak krokiety.
Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić, przepis, krok 4
Naleśniki możesz jeść bezpośrednio po złożeniu albo dodatkowo je obsmażyć lub opiec. Dobrze do nich smakuje sos czosnkowy lub majonez.
Naleśniki ze szpinakiem i mozzarellą - jak zrobić, przepis, krok 5
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze