Naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

45 min
4 porcje
Naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Foto: Teressa, AdobeStock
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Te wytrawne naleśniki to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację. Szpinak doskonale komponuje się z suszonymi pomidorami, a naleśniki z tym farszem są zdrowe i pożywne!
Kaloryczność: 125 kcal w 100 g.

Składniki

Ciasto naleśnikowe
  • Mąka pszenna - 250 g
  • Mleko - 300 ml
  • Woda (gazowana lub średnio gazowana) - 200 ml
  • Jajka - 3 sztuki
  • Olej roślinny - 30 ml + do smażenia
  • Sól - szczypta
Farsz

Przygotowanie

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Przed rozpoczęciem smażenia odstaw ciasto na 10-15 minut. Dobrze rozgrzej patelnie i rozsmaruj na niej odrobinę oleju. Smaż naleśniki z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.
Pomidory suszone odsącz z zalewy i pokrój na mniejsze części. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, a czosnek wyciśnij. Liście szpinaku możesz posiekać, ale możesz też użyć całych liści.
Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj szpinak i całość podsmaż, aż szpinak «zwiędnie» i cała woda wyparuje. Przypraw bazylią, solą i pieprzem.
Naleśniki rozłóż na płasko i rozsmaruj na nich szpinak. Posyp pomidorami suszonymi i zawiń według własnych preferencji.
Naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami można jeść od razu po przygotowaniu. Możesz do nich podać ulubioną surówkę lub świeże warzywa, albo podawać je bez dodatków. Dobrze też komponują się z dipem czosnkowym lub sosem pomidorowym.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze