Pasta jajeczna dla dzieci
15 min
4 porcje
Jajka zawierają dużo cennych składników odżywczych i dzieci powinny je jeść. Dobrym sposobem na przemycenie jajek do diety dziecka jest pasta jajeczna. Pastę można podawać tylko z pieczywem lub dodać do niej ulubione dodatki (np. szynkę czy warzywa). Zapraszam na przepis!
Kaloryczność: 162 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Jajka - 4 sztuki
- Szczypiorek - kilka gałązek
- Majonez (albo jogurt naturalny) - 2 łyżki
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Jajka włóż do rondelka z posoloną wodą. Gotuj je przez około 7 minut od momentu zagotowania, a następnie zalej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Jajka obieraj dopiero po całkowitym przestygnięciu.
Obrane jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, możesz je też posiekać albo rozgnieść widelcem. Szczypiorek posiekaj.
Jajka wymieszaj ze szczypiorkiem i majonezem (albo jogurtem naturalnym). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pastę jajeczną podawaj dziecku na jego ulubionym pieczywie. Możesz ją podawać od razu po przygotowaniu lub przygotować wcześniej i włożyć do lodówki.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze