Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych
20 min
6 porcji
![Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-10893-1600x900.jpg)
Foto: Aleksandra Maksimowska
Makrelę wędzoną można wykorzystać na wiele sposobów, ale moim ulubionym jest pasta na kanapki. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pastę z makreli z jajkiem i ogórkiem kiszonym!
Kaloryczność: 185 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Jajka - 4 sztuki
- Makrela (wędzona) - 1 sztuka
- Ogórki kiszone - 2-3 sztuki
- Cebula - 1 sztuka
- Majonez - 2 łyżki
- Musztarda - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Jajka włóż do rondelka i wlej wodę, aby całe jajka były przykryte. Ugotuj je na twardo: gotuj przez około 7 minut od momentu zagotowania. Zalej zimną wodą i odstaw do ostygnięcia. Kiedy jajka będą już zimne, obierz i posiekaj je na drobne kawałki lub rozgnieć widelcem.
![Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych - jak zrobić, przepis, krok 1 Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych - jak zrobić, przepis, krok 1](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-10893-krok-1-800x450.jpg)
Makrele oczyść z ości i skóry. Po oddzieleniu od ości makrela powinna być już wystarczająco rozdrobniona. Ewentualnie większe kawałki możesz jeszcze podzielić. Cebulę obierz, ją i ogórka kiszonego pokrój w bardzo drobną kosteczkę.
![Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych - jak zrobić, przepis, krok 2 Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych - jak zrobić, przepis, krok 2](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-10893-krok-2-800x450.jpg)
W misce wymieszaj jajka, makrelę, cebulę i ogórka kiszonego. Dodaj majonez, musztardę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Pastę możesz schłodzić przed podaniem w lodówce.
![Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych - jak zrobić, przepis, krok 3 Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych - jak zrobić, przepis, krok 3](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-10893-krok-3-800x450.jpg)
Gotową pastę podawaj do ulubionego pieczywa. Dobrze się ona komponuje ze szczypiorkiem lub koperkiem.
![Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych - jak zrobić, przepis, krok 4 Pasta z makreli, jajek i ogórków kiszonych - jak zrobić, przepis, krok 4](https://smakota.pl/wp-content/uploads/w_images/2023/10/przepis-10893-krok-4-800x450.jpg)
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
![Oliwia Szymańska](https://smakota.pl/wp-content/uploads/users/35/avatar/avatar_1698321164.jpg)
Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze