Pasta jajeczna z chrzanem
15 min
6 porcji
Chrzan i jajka to połączenie smaków, kojarzące się głównie z Wielkanocą. Jednak potrawy z tych składników można jeść przez cały rok. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na jedno z moich ulubionych smarowideł – pastę jajeczną z chrzanem.
Kaloryczność: 165 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa.
Składniki
- Jajka - 6 sztuk
- Majonez - 2 łyżki
- Chrzan tarty - 2-3 łyżeczki
- Szczypiorek - 1/2 pęczka
- Sól - do smaku
- Pieprz czarny - do smaku
Przygotowanie
Jajka ugotuj na twardo, poprzez włożenie ich do zimnej wody i gotowanie przez 6-8 minut od momentu zagotowania. Następnie zalej je zimną wodą i obierz.
Ugotowane jajka posiekaj na drobne kawałki, możesz to zrobić za pomocą sitka do krojenia warzyw. Ewentualnie zetrzyj je na tarce. Szczypiorek posiekaj.
W misce wymieszaj jajka, chrzan tarty, majonez i szczypiorek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz zostawić część szczypiorku, aby przyozdobić nim pastę.
Gotową pastę jajeczną z chrzanem można podawać od razu po przygotowaniu lub schłodzić ją w lodówce. Dobrze komponuje się z ogórkiem kiszonym lub konserwowym. Pastę możesz użyć do kanapek lub jako element innych potraw, na przykład tortilli.
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )
Oliwia Szymańska
Komentarze