Pasta jajeczna bez majonezu
20 min
4 porcje

Foto: Yuliia Stsepeleva
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na trochę inną wersję pasty jajecznej – bez majonezu. Idealny przepis dla osób na diecie, ponieważ jest ona mniej kaloryczna, a w smaku tak samo dobra. Ten przepis jest na najbardziej podstawową wersję pasty, można dodać do niej inne składniki, np. pieczarki.
Kaloryczność: 145 kcal w 100 g.
Dieta:
Bezglutenowa, Niskotłuszczowa.
Składniki
- Jajka - 6 sztuk
- Oliwa z oliwek (lub olej lniany) - 1 łyżeczka
- Musztarda (sarepska) - 1 łyżeczka
- Szczypiorek - 1/2 pęczka
- Sól i pieprz - do smaku
Przygotowanie
Rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Włóż je do zimnej wody i gotuj przez około 7 minut od momentu zagotowania. Zalej ugotowane jajka zimną wodą i odstaw do ostygnięcia, a następnie je obierz.

Umyj i posiekaj szczypiorek. Ugotowane jajka rozgnieć widelcem lub drobno posiekaj. Możesz do tego użyć sitka do krojenia warzyw.

W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, możesz odstawić trochę szczypiorku do przyozdobienia kanapek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Pastę podaj na ulubionym pieczywie. Możesz posypać kanapki szczypiorkiem lub pokroić ulubione warzywa (np. pomidory lub rzodkiewkę) w plasterki i poukładać na kanapkach.

Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
/ 5 ( )

Przepis dodał(a):
Oliwia Szymańska
Komentarze