Pasta jajeczna bez majonezu

20 min
4 porcje
Pasta jajeczna bez majonezu
Foto: Yuliia Stsepeleva
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na trochę inną wersję pasty jajecznej – bez majonezu. Idealny przepis dla osób na diecie, ponieważ jest ona mniej kaloryczna, a w smaku tak samo dobra. Ten przepis jest na najbardziej podstawową wersję pasty, można dodać do niej inne składniki, np. pieczarki.
Kaloryczność: 145 kcal w 100 g.

Składniki

  • Jajka - 6 sztuk
  • Oliwa z oliwek (lub olej lniany) - 1 łyżeczka
  • Musztarda (sarepska) - 1 łyżeczka
  • Szczypiorek - 1/2 pęczka
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

Rozpocznij od ugotowania jajek na twardo. Włóż je do zimnej wody i gotuj przez około 7 minut od momentu zagotowania. Zalej ugotowane jajka zimną wodą i odstaw do ostygnięcia, a następnie je obierz.
Pasta jajeczna bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 1
Umyj i posiekaj szczypiorek. Ugotowane jajka rozgnieć widelcem lub drobno posiekaj. Możesz do tego użyć sitka do krojenia warzyw.
Pasta jajeczna bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 2
W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, możesz odstawić trochę szczypiorku do przyozdobienia kanapek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Pasta jajeczna bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 3
Pastę podaj na ulubionym pieczywie. Możesz posypać kanapki szczypiorkiem lub pokroić ulubione warzywa (np. pomidory lub rzodkiewkę) w plasterki i poukładać na kanapkach.
Pasta jajeczna bez majonezu - jak zrobić, przepis, krok 4
Masz w ulubionych
Dodaj do ulubionych
Oliwia Szymańska
Komentarze